Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 - αριθ. φύλλου: 13051

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Εκ των ων ουκ άνευ» η συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων μετά τα μνημόνια

Στην πρώτη γραμμή οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας


ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ
Αλληλοκατηγορίες πάνω στα αποκαΐδια μακριά από την ουσία

Την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της κλιμακώνει η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  4

Το ΚΚΕ απαιτεί: Αμεσα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και προστασίας του λαού

Με Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς φέρνει στη Βουλή τα αιτήματα που έχουν ήδη διατυπώσει εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής

Copyright 2018 The Associated

  • Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
  • Αμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας, για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.
  • Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
  • Εργα για την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.
  • Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κ.ά.
  • Αμεση αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών.
  • Να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.


ΣΕΛ.  3  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προαναγγελία αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Με την «εκτίμηση βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, που δημοσιοποιήθηκε χτες από το ΔΝΤ, ολοκληρώθηκαν μια σειρά από εκθέσεις για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπου το στίγμα δίνουν οι «συστάσεις» για συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής μετά την τυπική λήξη των μνημονίων στα τέλη Αυγούστου.

Παίρνοντας το νήμα από την ΕΚΤ και την Κομισιόν και παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, άρα και την πορεία του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, το ΔΝΤ θεωρεί αναπόδραστη την εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας για τα λαϊκά νοικοκυριά, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει προσδοκίες για το αντίθετο.

Η κριτική του ΔΝΤ στα υψηλά πλεονάσματα και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία διαχείρισης του χρέους αντανακλούν τους ανταγωνισμούς κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Οι εκτιμήσεις τους όμως συμπλέουν απόλυτα στην «ανάγκη» να αποφευχθεί η «μεταρρυθμιστική κόπωση» και να καταγραφούν ακόμα καλύτερες επιδόσεις στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα, με θυσίες δίχως τέλος για το λαό.

Συγκεκριμένα, για την αγορά εργασίας, η έκθεση του ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία τη «συνέχιση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας μέσω της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στον κατώτατο μισθό, στις συλλογικές συμβάσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», όπως άλλωστε σημειωνόταν και στις πιο πρόσφατες εκθέσεις της ΕΚΤ.

Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι «παρά την σημαντική πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλότερα αποτελέσματα στους δείκτες ανταγωνιστικότητας συγκριτικά με τις αντίστοιχες χώρες και έχει μείνει πίσω στην ελευθέρωση των περισσότερων επαγγελμάτων στον τομέα των υπηρεσιών», γεγονός που προλειαίνει το έδαφος για νέα μέτρα που ανοίγουν νέα πεδία δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, βοηθούν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να πληρώνουν σε κάθε περίπτωση το λογαριασμό.

Αποδίδοντας κι αυτό με τη σειρά του τα εύσημα στην κυβέρνηση «για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό (...) αποκαταστήσει την ανάπτυξη», την καλεί να προχωρήσει «στη γρηγορότερη ρύθμιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία των τραπεζών και έτσι να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας (...)». Που σημαίνει πρόσθετοι εκβιασμοί στο λαό να πληρώσει από το υστέρημά του και βέβαια ένταση των πλειστηριασμών, από τους οποίους βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένοι οι τραπεζικοί και άλλοι όμιλοι.

Για κερασάκι στην τούρτα και χωρίς περιστροφές, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «κληρονομιά της κρίσης» τις «κοινωνικές πιέσεις», τις διεκδικήσεις δηλαδή των εργαζομένων, κατά τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «παθογένειες» τα εργατικά δικαιώματα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει ούτε έναν από τους μνημονιακούς νόμους που τα πετσόκοψαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, από την έκθεση του ΔΝΤ, όπως και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δεν λείπουν οι «ανησυχίες» για την εύθραυστη καπιταλιστική ανάκαμψη και το ενδεχόμενο να επανέλθει σχετικά γρήγορα ένας καινούργιος κύκλος κρίσης.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη «μεταμνημονιακή» εποχή. Οτι όπως πλήρωσε την κρίση με ανείπωτες θυσίες, έτσι του ζητιέται τώρα να συνεχίσει να πληρώνει για την επίτευξη υψηλότερων και σταθερών ρυθμών ανάπτυξης, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αν αυτές είναι οι εκτιμήσεις και τα σχέδια του κεφαλαίου, ο σχεδιασμός του λαού πρέπει να βαδίζει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Στην οργάνωση του αγώνα για ανάκτηση των απωλειών, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων. Στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που συνθλίβονται από τη στρατηγική του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς.ΕΕΔΥΕ
Στις 9 Αυγούστου η συγκέντρωση για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Στις 8 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, για τα 73 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών, με τις οποίες οι ΗΠΑ σκόρπισαν το θάνατο.


ΣΕΛ.  6


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζεται αμείωτα η αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους

ΣΕΛ.  5
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Διεκδικεί δημόσιους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά

ΣΕΛ.  10
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Αντίστροφη μέτρηση με ευρωΝΑΤΟική «κλεψύδρα»

ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org