Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σοβαρό πρόβλημα με τους άστεγους πληγέντες

Το αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων και κατά συνέπεια η αγωνία των συγγενών δεν έχουν τέλος. Μέχρι στιγμής πάντως - και με όσο είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά - οι νεκροί έχουν φτάσει τους 92, παρά το γεγονός ότι και πάλι χτες, με μια «θολή» ανακοίνωση, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για 80 νεκρούς και 8 αγνοούμενους. Χτες βρέθηκε νεκρή μία γυναίκα, ανοιχτά της Βουλιαγμένης στα νησάκια Φλέβες, χωρίς να έχει πιστοποιηθεί εάν πρόκειται για περίπτωση που αφορά την πυρκαγιά στο Μάτι. Συνολικά, 43 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, από τους οποίους οι 11 σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Απάνθρωπη συμπεριφορά

Καταγγελίες για απάνθρωπη συμπεριφορά ξενοδόχων στο Μάτι, σε βάρος πυρόπληκτων που δεν έχουν πού να μείνουν, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με μία από αυτές, ξενοδόχος της περιοχής ζήτησε από γερόντισσα και τον σύζυγό της το βράδυ της Κυριακής πως αν θέλουν να μένουν στο ξενοδοχείο του, θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 50 ευρώ τη μέρα, 60 με πρωινό και 70 με βραδινό. Στις κατασκηνώσεις του ΚΕΔΑ, τους είπαν ότι θα έχουν κρεβάτια από την Παρασκευή σε όροφο και σε κουκέτα. Τελικά, βρέθηκε σπίτι να τους φιλοξενήσει αφότου δημοσιοποίησαν το πρόβλημά τους. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί πυρόπληκτοι ακόμα, που επιχειρούν να νοικιάσουν κάποιο σπίτι στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η κατάσταση φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για άμεσα μέτρα επιδότησης ενοικίου αυτών των οικογενειών. Ολοι περιμένουν με αγωνία τον 3ο επανέλεγχο που θα κάνουν οι υπηρεσίες στα σπίτια, που θα γίνει σε 20 μέρες. Κι αυτό για να δουν εάν τελικά δικαιούνται ή όχι αποζημιώσεις.

Ανάγκη για ιατρική στήριξη των πληγέντων

Επιπλέον, καθημερινά αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για υποστήριξη από ειδικούς γιατρούς ψυχολόγους. Οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι απευθύνονται για βοήθεια - και είναι απολύτως φυσιολογικό - ωστόσο και εδώ αποκαλύπτεται η γύμνια σε τέτοιες δομές στήριξης αυτών των ανθρώπων που έχουν υποστεί μια απίστευτη συντριβή.

Επικίνδυνα απόβλητα

Αλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι είναι η ρύπανση της περιοχής. Τα καμένα μπάζα που πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή, δεν τα κάνει δεκτά ο ΧΥΤΑ Φυλής, επειδή χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα. Οσο παραμένουν εκεί αυτά τα απόβλητα, δημιουργείται πρόβλημα ρύπανσης για τους ανθρώπους και το περιβάλλον της περιοχής.

Δικαστική διερεύνηση

Πραγματοποιήθηκε χτες η κατάθεση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Το πρωί, λίγο πριν τις 9.30, πέρασε την είσοδο των Δικαστηρίων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια πήγε στο γραφείο της εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει. Κατά την έξοδό του από τα εισαγγελικό γραφείο, ο Ηλ. Ψινάκης αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ενώ προτίμησε να μη φύγει από την κεντρική έξοδο των δικαστηρίων, αλλά από άλλη δευτερεύουσα, προκειμένου να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους.

Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα στην περιοχή Βροντόνερο στο Καλαμάκι της Ζακύνθου. Στο σημείο επιχειρούσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με εννέα άνδρες και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά είχε δυο εστίες και δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Την ένταση της πυρκαγιάς ενίσχυαν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά ξεκίνησε από δυο διαφορετικά σημεία, ένα προς το χωριό και ένα πιο ψηλά στην κορυφή του λόφου, δύσβατα και στις δυο περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά έπληττε περιοχή - «φιλέτο» κοντά στον παλιό ΧΥΤΑ. Πέρσι και πρόπερσι είχαν εκδηλωθεί και πάλι πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, η οποία βρίσκεται πάνω από το θαλάσσιο πάρκο.

Σε εξέλιξη ήταν και η πυρκαγιά στις Ασπριές της Πάρου, σε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο επιχειρούσαν τρία οχήματα με 15 πυροσβέστες, αεροσκάφος και ελικόπτερο. Φωτιά υπήρχε και στη Νεροτριβιά Εύβοιας. Εκεί επιχειρούσαν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ