Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Επίκεντρο οργάνωσης της δράσης

Με επίκεντρο το Στέκι Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματείων και φορέων της περιοχής, συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στο λαό της Ανατολικής Αττικής που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Το Στέκι λειτουργεί στη Νέα Μάκρη (λεωφόρος Μαραθώνος 33, Αγία Μαρίνα), όπου συγκεντρώνονται είδη που χρειάζονται, από σωματεία σε όλη την Ελλάδα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καθώς και άλλους φορείς. Με αφετηρία αυτό, συντονίζονται η διανομή των ειδών και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πυρόπληκτους. Το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα χαιρετίζουν τη μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμά τους για αλληλεγγύη. Καλούν τα σωματεία και τους φορείς που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια να έρχονται σε επαφή με τα τηλέφωνα του Στεκιού (6977120661, 6984928944, 6986659312) προκειμένου να ενημερώνονται για τις ανάγκες που υπάρχουν. Μετά τις πρώτες μέρες, κατά τις οποίες η αλληλεγγύη εκφράστηκε κυρίως με συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, στις περιοδείες που συνεχίζονται καθημερινά έχουν πλέον προστεθεί συνεργεία που προσφέρουν τη βοήθειά τους στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.

Οπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν σημαντικό ρόλο να αναλάβουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων. Ηδη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει συστήσει επιτροπή αλληλεγγύης. Στην ίδια κατεύθυνση η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων να πάρουν μέρος στην προσπάθεια να φτιαχτούν συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και μαγαζιά.

Το ΠΑΜΕ έχει διαμορφώσει ένα πρώτο πλαίσιο διεκδίκησης άμεσων μέτρων προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους. Στα άμεσα αιτήματα που διεκδικεί περιλαμβάνονται τα εξής: Καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Αμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Αμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα», διεκδικεί:

  • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξουν άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα αιτήματα με κριτήριο τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής προβάλλει η ΟΒΣΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα(2022-07-28 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή(2021-03-11 00:00:00.0)
Η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να ξαναστήσουν οι πυρόπληκτοι τη ζωή τους(2018-08-23 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η παρέμβαση σε Βουλή και Περιφέρεια(2018-08-17 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενημέρωσης και δράσης την Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Στέκι Αλληλεγγύης(2018-08-02 00:00:00.0)
Πού πήγε η... «ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» των πληγέντων;(2000-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ