Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προηγείται το «μεταρρυθμιστικό» ΡΤΙ

Ενα κόμμα που προτάσσει τη συνεργασία με Κίνα και Ρωσία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν προχτές στο Πακιστάν δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμα χτες, ωστόσο η συνέχιση της καταμέτρησης κατέγραφε σαφές προβάδισμα για το Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη (Pakistan Tehreek - e - Insaf, PTI). Πρόκειται για ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 1996 και τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να αναβαθμίσει το ρόλο του, αξιοποιώντας και διάφορες αντιπολιτευτικές κινητοποιήσεις κατά του επί χρόνια κυβερνώντος PML - N (του Ν. Σαρίφ). Το ΡΤΙ αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντρώο» κόμμα και δηλώνει υπέρ μεταρρυθμίσεων ευρείας κλίμακας, για τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους και υπέρ του ολόπλευρου «αγώνα κατά της διαφθοράς και της τρομοκρατίας». Ηγέτης του είναι σήμερα ο 65χρονος, πρώην παίκτης διεθνούς φήμης του κρίκετ, Ιμράν Καν.

Οπως μετέδιδαν πακιστανικά ΜΜΕ, με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφων, το PTI εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 119 από τις συνολικά 270 έδρες της νέας Βουλής. Το PLM - N εμφανιζόταν να έχει 61 έδρες. Αγνωστο παρέμενε μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν το PTI θα χρειαζόταν να καταφύγει σε συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Η «ανέλιξη» του PTI στο αστικό πολιτικό σκηνικό του Πακιστάν καταγράφεται σε μία περίοδο που «αναμορφώνονται» διάφορες συμμαχίες, διεθνώς αλλά και ειδικότερα στην Κεντρική και Νότια Ασία, όπως αυτό αντανακλάται, για παράδειγμα, και στη συνεργασία των ΗΠΑ με το Πακιστάν. Αν και παλιότερα το Ισλαμαμπάντ θεωρούνταν από τους στενότερους «εταίρους» της Ουάσιγκτον στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται «τριβές» και είναι πολύ συχνές οι κατηγορίες των ΗΠΑ για «ανεπάρκεια» της προσφοράς του Πακιστάν στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», μέχρι και για στήριξη οργανώσεων όπως οι Ταλιμπάν.

Οταν ο Καν παρουσίασε το «μανιφέστο» του κόμματός του, τόνισε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΡΤΙ θα είναι η «αμοιβαιότητα» και η προάσπιση «κοινών συμφερόντων» με την εκάστοτε άλλη πλευρά.

Μεταξύ άλλων το μανιφέστο υπογράμμιζε: «Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε νέες πολιτικές που θα βασίζονται στις προτεραιότητες του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής επίλυσης συγκρούσεων, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονές μας σε ανατολή και δύση». Ακόμα, το PTI προτάσσει την επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα, όπως και με τους άλλους συμμάχους της χώρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη Ρωσία που ξεκίνησε πρόσφατα. Οσον αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, το μανιφέστο ανέφερε ότι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξή της θα είναι η αμοιβαιότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκίστηκε κυβέρνηση ξανά υπό τη Μουσουλμανική Ενωση(2024-03-12 00:00:00.0)
Στο Πακιστάν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ(2018-09-06 00:00:00.0)
Νέες «προειδοποιήσεις» στις ΗΠΑ(2011-10-20 00:00:00.0)
Γκρίνιες και ενίσχυση παράλληλων συμμαχιών(2011-05-18 00:00:00.0)
Διπλωματικό αδιέξοδο(1998-06-06 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ...(1998-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ