Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΒΑ
Τιμήθηκε η 26η Ιούλη 1953

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Σαντιάγκο ντε Κούβα

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Σαντιάγκο ντε Κούβα
Με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση, νωρίς χτες το πρωί στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, τιμήθηκε η 64η επέτειος της επίθεσης στους στρατώνες της Μονκάδα και Μανουέλ ντε Σέσπεδες στην πόλη αυτή, στις 26 Ιούλη του 1953, που σηματοδότησε την πορεία της επιτυχημένης Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια μετά. Μπροστά από τους στρατώνες που έχουν γίνει μουσείο, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, που αφού αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του ιστορικού γεγονότος στη συνέχεια τόνισε ότι «έρχονται σημαντικά γεγονότα, το επόμενο διάστημα, όπως το σχέδιο Συντάγματος της Δημοκρατίας, το οποίο θα υποβληθεί σε ευρεία δημόσια διαβούλευση και το αποτέλεσμα αυτής της δημοκρατικής άσκησης θα αναλυθεί και πάλι στο Κοινοβούλιο, για να επεξεργαστεί το τελικό κείμενο που θα υποβληθεί στο δημοψήφισμα, μέσω της μυστικής και άμεσης ψήφου κάθε πολίτη». Γι' αυτό δήλωσε ότι «το σημερινό Σύνταγμα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να συμπεριλάβει τους μετασχηματισμούς που πραγματοποιούνται μετά την εφαρμογή των αποφάσεων του 6ου και 7ου συνεδρίου του Κόμματος».

Επανέλαβε ότι «υπήρξε μια μικρή ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία είναι ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, αλλά είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι εξαγωγές και να μειωθούν όλες οι άσκοπες δαπάνες».

Αναφερόμενος στη διεθνή σκηνή, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Κούβας στις διάφορες διακρατικές ενώσεις που δημιουργήθηκαν στη Λατινική Αμερική, ενώ για την κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε ότι «επαναφέρει σε πλήρη ισχύ το δόγμα Μονρόε που επιφυλάσσει για τα έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το καθεστώς της εξάρτησης και της υποταγής». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι Κουβανοί είμαστε ένας ειρηνικός λαός, δεν απειλούμε κανέναν και για μας το να αποφύγουμε έναν πόλεμο είναι σαν να τον νικάμε, για αυτό δεν πρέπει να σταματήσουμε να ξοδεύουμε ποτάμια ιδρώτα και να προετοιμαζόμαστε μέχρι τη νίκη. Εχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό σενάριο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις και απειλές. Πήραμε το ρίσκο και έχουμε αντισταθεί 60 χρόνια. Ξέρουμε ότι για μας, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα ο κλοιός σφίγγει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε με ακλόνητη πίστη για τη νίκη». Κατέληξε: «65 χρόνια από τη Μονκάδα, με την ανεξαρτησία που έχουμε κατακτήσει, τη διαρκή παρουσία του Φιντέλ, μπορούμε να δηλώσουμε ότι όσο μεγάλες και αν είναι οι προκλήσεις, ο λαός μας θα υπερασπιστεί τη σοσιαλιστική του επανάσταση. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το μπόρεσε, το μπορεί και θα το μπορεί πάντα».

Εκδήλωση στο Χαϊδάρι

Τη Δευτέρα, με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την έφοδο στο στρατώνα Μονκάδα, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο δήμος Χαϊδαρίου διοργάνωσαν εκδήλωση στον δημοτικό κινηματογράφο «Κατερίνα». Εκεί έγιναν ομιλίες από τους δύο φορείς, ενώ ο Γιώργος Σαρρής «έντυσε» καλλιτεχνικά την εκδήλωση με την κιθάρα του και λατινοαμερικανικά τραγούδια. Στη συνέχεια προβλήθηκε η κουβανική ταινία «Kangamba», που αναφέρεται στη βοήθεια της Κούβας στην Αγκόλα και στην εξάλειψη του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ