Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Το παζάρι παρακολουθεί στενά και η Γερμανία

Ο Χάικο Μάας βρέθηκε χτες στη Σεούλ, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ασία

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Νότιας Κορέας
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Νότιας Κορέας
ΣΕΟΥΛ.--

Η Γερμανία θα προσφέρει στήριξη στην «ειρηνευτική διαδικασία» για την Κορεατική Χερσόνησο, βασισμένη και στην εμπειρία που διαθέτει από τη «δική της επανένωση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Χάικο Μάας, από τη Σεούλ, όπου συνέχισε χτες την περιοδεία του στη βορειοανατολική Ασία.

Ο Μάας υποσχέθηκε «αξιοποίηση» της πείρας που έχει το γερμανικό κεφάλαιο από τη λεηλάτηση του λαϊκού πλούτου, τη ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων, την κατεδάφιση λαϊκών κατακτήσεων, τη βαθιά εμπλοκή σε επικίνδυνους, στρατιωτικούς και άλλους, γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τόνισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει τη στήριξή της με κάθε τρόπο που της επιτρέπουν οι ικανότητές της».

Φτάνοντας χτες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, ο Μάας είχε συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Ενοποίησης Τσο Μιούνγκ - γκιόν, αλλά και την ομόλογό του Κανγκ Κιουνγκ γουά. Αργότερα, επρόκειτο να βρεθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Μουν τζε-ιν, ενώ είχε σχεδιαστεί και επίσκεψη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Μάας θα βρεθεί «η σύγκρουση (στην Κορεατική Χερσόνησο) σχετικά με την απειλή ενός πυρηνικά εξοπλισμένου βορειοκορεατικού καθεστώτος. Η Γερμανία στηρίζει τη διττή προσέγγιση της Νότιας Κορέας: Σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανοιχτού του διαλόγου, οι κυρώσεις (σε βάρος της Βόρειας Κορέας) πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την πλήρη, εξακριβωμένη και ανεπίστρεπτη αποπυρηνικοποίηση».

Σε ανακοίνωση που έβγαλε το γερμανικό ΥΠΕΞ ενόψει της περιοδείας Μάας, υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες της Δύσης που έχουν πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ (την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας) και επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Σεούλ έχουν διατηρήσει στενή επαφή γύρω από τις εξελίξεις στη Χερσόνησο. Σημειώνουμε ότι πέρσι τον Ιούλη έγινε στο Βερολίνο ειδική εκδήλωση για τις «αναπτυξιακές προοπτικές» στην Κορεατική Χερσόνησο, με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Κόρμπερ» (Korber Foundation). Εκεί μίλησε και ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία «Νέος Οικονομικός Χάρτης» για τη Χερσόνησο και παραθέτοντας μια σειρά επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται, ανοίγοντας φυσικά περισσότερο και την «όρεξη» ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Και επαφές ΗΠΑ με επιχειρηματίες

Στο μεταξύ, τα σχέδιά τους για τη Χερσόνησο ετοιμάζουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι άλλων δυνάμεων, με πρώτες τις ΗΠΑ που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως έδειξε και η Σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας στη Σιγκαπούρη.

Χτες, βρέθηκε στη Σεούλ ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Κορέα Μαρκ Λάμπερτ, που συνάντησε πολλούς Νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναπτύξει δραστηριότητες στη Βόρεια Κορέα, είτε στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, είτε στο όρος Κουμγκάνγκ, όπου αναπτύχθηκαν κυρίως κοινές «πρωτοβουλίες» στον τουρισμό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Γιονάπ», ορισμένοι επιχειρηματίες εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συνέχιση των επενδύσεών τους στη Βόρεια Κορέα. Από τη μεριά του, ο Λάμπερτ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τις δια-κορεατικές επαφές και σχετικά με την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, εφόσον η Πιονγιάνγκ αποδείξει τη βούλησή της για «αποπυρηνικοποίηση».

Επιπλέον, ο Λάμπερτ είχε επαφές και στο υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ως μέρος των «στρατηγικού επιπέδου διμερών διαβουλεύσεων που συνεχίζονται για τη σταθερή ειρήνη στη Χερσόνησο» και για την επίτευξη «ουσιαστικής προόδου» σε αυτήν την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ