Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ - ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Μια δυνατή βροχή προκάλεσε πλημμύρες και έθεσε σε κίνδυνο ζωές

Το γνωστό έργο με το «μπαλάκι» ευθυνών, αυτήν τη φορά ανάμεσα σε Περιφέρεια και δήμο Αμαρουσίου, με το λαό να παραμένει ανοχύρωτος από την έλλειψη έργων υποδομής ζωτικής σημασίας

INTIME NEWS

Μια έντονη βροχόπτωση, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, που σημειώθηκε χτες, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στα βόρεια προάστια της Αττικής. Σε ανοιχτό χώρο στάθμευσης στο Μαρούσι, στην Κηφισίας, στο ύψος του Μεγάρου του ΟΤΕ, δεκάδες αυτοκίνητα βούλιαξαν στα συσσωρευμένα νερά. Στο αυτοσχέδιο πάρκινγκ καταστράφηκαν περίπου 50 αυτοκίνητα, με την Πυροσβεστική να ερευνά για τυχόν εγκλωβισμένους οδηγούς, χωρίς να εντοπίσει κάποιο άτομο. Πολλοί κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν σε διάφορες περιοχές, ενώ σε Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Μαρούσι έπεσε και χαλάζι. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 200 κλήσεις για απάντληση νερών από περιοχές στα βόρεια της Αττικής και ειδικότερα από Πεντέλη, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Μελίσσια, Ν. Ερυθραία, Ανοιξη. Μια ηλικιωμένη απεγκλωβίστηκε από υπόγειο σπιτιού.

Η κυκλοφορία διακόπηκε σε αρκετούς δρόμους. Ειδικότερα, έκλεισαν η γέφυρα Ερυμάνθου στην Κηφισιά και ο παράδρομος της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος», στη Νέα Ερυθραία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στην οδό Σώρου και Αγίου Αθανασίου, στο παλιό αμαξοστάσιο του δήμου (πρώην εργοστάσιο της «ΗΒΗ»), όπου την πίσω πλευρά του διασχίζει το ρέμα της Σαπφούς, που ξεκινά από την Πεντέλη, το οποίο φούσκωσε, με αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει το σημείο. Υπήρχαν τεράστιοι όγκοι νερού στην Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ελευθερίου. Ως αποτέλεσμα, παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα, με συνέπεια να υποστούν μεγάλες υλικές ζημιές, χωρίς να εντοπιστεί κάποιος οδηγός εγκλωβισμένος μέσα σε αυτά.


Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι κατ' επανάληψη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμαρουσίου έχει φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της διευθέτησης του συγκεκριμένου ρέματος, αλλά και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης στην περιοχή, χωρίς όμως να έχει γίνει το παραμικρό σε αυτήν την κατεύθυνση. Κλιμάκια του ΚΚΕ, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θ. Φωτόπουλο, πήγαν στα σημεία που είχαν πληγεί, προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Την ίδια ώρα, Περιφέρεια και δήμος έκαναν «μπαλάκι» τις ευθύνες που έχουν και οι δύο, με την Περιφέρεια Αττικής απλά να διαπιστώνει ότι ο δήμος μπάζωσε το ρέμα και δημιούργησε «παράνομο» πάρκινγκ και «παράνομο» αμαξοστάσιο. Επίσης, εγκαλεί το δήμο ότι εδώ και 17 μήνες «δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος». Ανάλογα, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, που επισκέφτηκε την περιοχή, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα έχει ζητήσει να κλείσει το αμαξοστάσιο, αλλά «δεν εισακουστήκαμε» και «τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης κατηγόρησε την Περιφέρεια ότι εδώ και μήνες κρατάει στα συρτάρια τις μελέτες που κατέθεσε ο δήμος για τη χρηματοδότηση του έργου της διευθέτησης του ρέματος «και διαρκώς η Περιφέρεια καθυστερεί την έγκρισή τους, ενώ ζητά και πρόσθετες μελέτες που δεν είναι υποχρέωση του δήμου να τις καταθέσει».

Για το θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμαρουσίου, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 του δήμου, ανέφερε τα εξής: «Για το πόσο "αναπτυξιακός", σε σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, είναι ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού του δήμου, αρκεί να δει κάποιος την εκτέλεση των έργων το 2017. Από τα 7.219.000 ευρώ που προϋπολογίστηκαν για "έργα", προβλέπεται τελικά να απορροφηθούν τα 1.032.000, μόλις το 14%. Ειδικότερα για τα έργα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, η εικόνα φαντάζει τραγική και συνάμα επικίνδυνη. Σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, οι ανάγκες για νέα έργα στο Μαρούσι αποτιμώνται σε 21.000.000 ευρώ. Από αυτά προβλέπεται (όχι ότι θα γίνει κιόλας) να διατεθούν το 2018 μόλις 980.000 ευρώ, μα κι αυτά με επιχορήγηση από την Περιφέρεια. Από τα "ίδια έσοδα" του δήμου ούτε ένα ευρώ! Και αυτά εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία, ενώ οι μνήμες από τη φοβερή καταστροφή στη Δυτική Αττική είναι ακόμη περισσότερο από νωπές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ