Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

Σημάδια ότι αναζητούνται τρόποι επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό έρχονται από Ελλάδα και Κύπρο. Ο γγ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου προχτές συζήτησε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τη θέση της Ελλάδας στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό.

Οι δύο τους φέρεται να συμφώνησαν στη σημασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και στην ανάγκη επίτευξης «θετικού αποτελέσματος» από αυτές. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Α. Κυπριανού δήλωσε ότι αντάλλαξαν «απόψεις για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και για τις προοπτικές που διανοίγονται με τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο». Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επανεκκινήσουν - και αυτή τη φορά να πάνε μέχρι το τέλος, όχι στη βάση της οποιασδήποτε λύσης, αλλά σε ό,τι έχει συμφωνηθεί με επανειλημμένα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, των δυο κοινοτήτων και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», εκτιμώντας ότι υφίστανται περιθώρια για λύση του Κυπριακού υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες η ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, μετέβη στην Κύπρο όπου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο ακριβώς να διερευνηθεί τι προοπτικές υπάρχουν για επανεκκίνηση των συνομιλιών, μετά τις περσινές επαφές στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, που είχαν ολοκληρωθεί χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ