Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής θυσιάζεται στο βωμό των κερδών

Eurokinissi

Η τραγωδία στην Ανατ. Αττική κυριάρχησε χτες στην πρώτη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής, το οποίο αρχικά επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων του Κοινοβουλίου, την οποία έλαβε μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, για την καταβολή 10 εκατ. ευρώ στους πληγέντες και τις οικογένειες των θυμάτων και την απευθείας στήριξη από τη Βουλή των παιδιών που πλήγηκε η οικογένειά τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και από το βήμα της Βουλής απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους, στα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς να δείξουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στους πληγέντες αλλά πάνω απ' όλα να οργανώσουν την πάλη τους για να διεκδικήσουν τόσο την πλήρη αποκατάσταση από τις καταστροφές όσο και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να μην ξανασυμβούν παρόμοια εγκλήματα.

Το «εθνικό πένθος» να μη γίνει άλλοθι για τη συγκάλυψη των διαχρονικών ευθυνών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην πρώτη φάση της συνεδρίασης του Α' Τμήματος που αφορούσε την επικύρωση της απόφασης της Διάσκεψης των προέδρων εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Κόμματος στις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε ότι «το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας όλων αυτών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών για τους αγνοούμενους, να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των δημόσιων υποδομών Υγείας στην περιοχή για να μπορέσουν να συνδράμουν και να περιθάλψουν τους έχοντες ανάγκη, να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας, υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων, να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των βασικών υποδομών, δηλαδή των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης της περιοχής. Και, βέβαια, η καταγραφή των ζημιών πρέπει να οδηγήσει στην ολική αποζημίωση των καταστροφών από τις φονικές αυτές πυρκαγιές».

«Εμείς τονίσαμε - πρόσθεσε - ότι το εθνικό πένθος δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Αθήνα να είναι ανοχύρωτη πόλη, με ουσιαστική έλλειψη σχεδιασμού, ουσιαστική έλλειψη μέτρων πρόληψης, αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης τέτοιου είδους φαινομένων. Παρά τις ηρωικές, κάποιες στιγμές, προσπάθειες των διασωστών, των πυροσβεστών και των υπόλοιπων Σωμάτων που συνέδραμαν σ' αυτήν την προσπάθεια, δεν μπόρεσε να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων, αυτό το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, το οποίο υπήρξε. Βεβαίως, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσουν συγχωροχάρτι».

Οσον αφορά τα μέτρα για τους πληγέντες σημείωσε ότι το ΚΚΕ δέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Βουλής «παρότι έχουμε επιφυλάξεις, τις οποίες τονίσαμε και στη Διάσκεψη για τον Ειδικό Λογαριασμό» που θα συσταθεί, τονίζοντας ότι υπάρχει εμπειρία και από προηγούμενους αντίστοιχους λογαριασμούς, όχι μόνο για θέματα διαφάνειας, αλλά και για θέματα προτεραιοτήτων και σχεδιασμού.

Επανέλαβε το κάλεσμα του Κόμματος προς τα μέλη, τους φίλους, αλλά πρώτα απ' όλα τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς, «όχι μόνο να οργανώσουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες και να πάρουν μέτρα άμεσης βοήθειας, αλλά πάνω απ' όλα να οργανώσουν την πάλη τους για να διεκδικήσουν την πλήρη αποκατάσταση από τις καταστροφές».

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Ο Ν. Καραθανασόπουλος μιλώντας στη δεύτερη φάση της συνεδρίασης του Τμήματος που αφορούσε συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, σημείωσε για τις πυρκαγιές ότι ήταν «μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη που πολύ γρήγορα έκανε κομμάτια και θρύψαλα τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όπως του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που τόνιζε στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή Περιφερειών, ότι πλέον η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα δασοπροστασίας» και ότι η Αττική «είναι πλήρως προστατευμένη».

Αναφέρθηκε εκ νέου στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι ακριβώς η έλλειψη σχεδιασμού, έμψυχου δυναμικού και μέσων, τα σχεδόν μηδενικά κονδύλια είτε αφορά την προστασία των δασών είτε την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση είτε την αντιμετώπιση του κακού όταν εκδηλώνεται, έχουν ως αποτέλεσμα να θρηνούμε κατά καιρούς δεκάδες νεκρούς.

«Ολο αυτό εδράζεται - τόνισε - στην υπόθεση ότι τις τελευταίες δεκαετίες και όλα τα προηγούμενα χρόνια βεβαίως» αυτά τα μέτρα, τα έργα και οι υποδομές «δεν εντάσσονται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό, είναι αποκλεισμένα από τα προγράμματα χρηματοδότησης και για τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι επιλέξιμα, ακριβώς γιατί δεν αποτελούν και προτεραιότητα των μονοπωλιακών ομίλων και του κεφαλαίου».

«Αρα μπορούμε βάσιμα ως Κόμμα να πούμε - κατέληξε - ότι στο βωμό της διασφάλισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θυσιάζονται όχι μόνο οι ανθρώπινες ανάγκες, αλλά πολλές φορές και η ίδια η ανθρώπινη ζωή».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής εξήρε «την τεράστια προσπάθεια που έκαναν οι πυροσβέστες, το Λιμενικό Σώμα και ιδιαίτερα το κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε αυτές τις μέρες από το λαό και προπαντός από τα εργατικά σωματεία της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας», προσθέτοντας πως «νομίζουμε ότι είναι ένα καλό παράδειγμα ώστε τα λόγια να μετατραπούν σε πράξη και να βοηθηθούν οι πληγέντες», χωρίς αυτό να γίνει «άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ