Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης των μεγάλων ευθυνών της

Για σχέδιο εμπρησμού και για ακραίες καιρικές συνθήκες μίλησε η κυβέρνηση, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική

INTIME NEWS

Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, που σε συνδυασμό με τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» είχε ως αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη καταστροφή, έκανε λόγο η κυβέρνηση σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας. Χωρίς βεβαίως να εξηγήσουν γιατί ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση δεν μπόρεσαν να προστατέψουν τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που πλήγηκαν από την πυρκαγιά. Προσπαθώντας έτσι να κρύψουν τις ευθύνες τους, να συγκαλύψουν τα σοβαρά κενά, την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, σε μέτρα πρόληψης, σχεδιασμού αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε για εγκληματική ενέργεια που προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και το ξέσπασμα της καταστροφικής φωτιάς στην Κινέτα. Αναφερόμενος στη φωτιά που ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη και προχώρησε στο Μάτι, είπε ότι στην περιοχή Νταού υπάρχει εύρημα το οποίο έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που στοιχειοθετούν τον εμπρησμό. Πρόσθεσε δε πως προβληματίζουν τις αρχές δυο εμπρησμοί που έγιναν προχτές το βράδυ στη Ν. Μάκρη, όπου οι εστίες ήταν σε απόσταση 300 μέτρων η μία από την άλλη.

Για την πυρκαγιά της Κινέτας ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι σε αυτήν, σε πολύ μικρό χρόνο μετά την εκδήλωση της πρώτης εστίας φωτιάς, παρουσιάστηκαν και πολλές άλλες εστίες. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 13 εστίες κοντά στο οδικό δίκτυο, που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε απόσταση 1.100 μέτρων μεταξύ τους, ερευνάται δε αν έχει σχέση με συγκεκριμένα συμφέροντα. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους. Τόνισε δε πως χρειάστηκε 1,5 ώρα για να φτάσουν οι φλόγες από την Καλλιτεχνούπολη στη λεωφόρο Μαραθώνος και πρόσθεσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Προκλητικά, υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπαν ότι δεν βλέπουν πως κάτι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει, θεωρώντας λίγο - πολύ το αποτέλεσμα μοιραίο...

Μάλιστα, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως θα λειτουργούσε επιχειρησιακά διαφορετικά από το πώς λειτούργησε, ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ «ομολόγησε» ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα μέσα καταστολής στη χώρα μας είναι κατά μέσο όρο στο 30% αυτών που χρειάζονται. Ισχυρίστηκε ότι η διαχείριση των μέσων ήταν η ενδεδειγμένη. Σε αυτό το σημείο, ο Ν. Τόσκας «συνεπικούρησε» την άποψη του αρχηγού, λέγοντας πως... αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Σύγχυση δημιουργήθηκε σε σχέση με τη δυνατότητα εκκένωσης της περιοχής. Από τη μια, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι έγιναν εισηγήσεις, από πλευράς του, εκκένωσης της περιοχής. Ενώ ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση μέσα σε 1,5 ώρα για μια πόλη 20.000 ανθρώπων.

Επίσης, από την πλευρά της Αστυνομίας έγινε προσπάθεια να διαψευστούν οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ότι η Τροχαία έστελνε μαζικά όσα αυτοκίνητα διέρχονταν από την Μαραθώνος μέσα στα στενά προς την παραλία στο Μάτι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ