Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με τραγούδια του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη μεγάλη συναυλία στο Αλσος της Νέας Σμύρνης

Πλήθος κόσμου γέμισε το θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης
Πλήθος κόσμου γέμισε το θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή μεγάλη συναυλία στο Αλσος της Νέας Σμύρνης με αγωνιστές καλλιτέχνες από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Η συναυλία περιελάμβανε αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο και τον Ναζίμ Χικμέτ, στο μελοποιημένο έργο των δύο μεγάλων ποιητών της εργατικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία, που με το έργο τους και τη δράση τους εξύμνησαν την εργατική τάξη, πάλεψαν για το δίκιο της και την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου.

Στη συναυλία έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μέσα από τα έργα των Γ. Ρίτσου, Ν. Χικμέτ και άλλων προοδευτικών δημιουργών, οι Ελληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες που μοιράστηκαν την ίδια σκηνή, έσμιξαν τις φωνές τους απέναντι στον εθνικισμό, στην ξενοφοβία, στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια που τραγουδήθηκαν στις δύσκολες ώρες, τις μεγάλες στιγμές του εργατικού κινήματος, τραγούδια που έδωσαν και συνεχίζουν και στις μέρες μας να δίνουν δύναμη και κουράγιο στους αγώνες μας.

Οι Τούρκοι μουσικοί
Οι Τούρκοι μουσικοί
Οι μουσικοί παρουσίασαν ένα συγκινητικό και συνάμα μαχητικό μουσικό αφιέρωμα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που έγιναν «ένα» με τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους που γέμισαν το θέατρο Αλσους. Ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας ήταν όταν οι Τούρκοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν στα Ελληνικά το «Λίγα γαρούφαλλα» από τα «Γράμματα στην αγαπημένη μου» του Ν. Χικμέτ σε μουσική Μάνου Λοΐζου, αλλά και το τέλος της συναυλίας, όταν Ελληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο το «Σώπα όπου να 'ναι» από τη «Ρωμιοσύνη» του Γ. Ρίτσου.

Μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών - διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών

Τη συναυλία άνοιξε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Σταμούλης, σημειώνοντας για τον Γ. Ρίτσο και τον Ν. Χικμέτ ότι «σήμερα που στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών, οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τα κέρδη από την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για τον έλεγχο των αγορών, που βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ποίησή τους γίνεται περισσότερο επίκαιρη».

«Οι εξελίξεις απαιτούν το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την τελική νίκη των λαών», επισήμανε ο Β. Σταμούλης, ενώ υπογράμμισε:

Στο κλείσιμο της συναυλίας οι αγωνιστές καλλιτέχνες από τις δύο χώρες ανέβηκαν μαζί στη σκηνή
Στο κλείσιμο της συναυλίας οι αγωνιστές καλλιτέχνες από τις δύο χώρες ανέβηκαν μαζί στη σκηνή
«Η σημερινή μας συναυλία στέλνει μήνυμα καταδίκης των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών, μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των λαών. Καταδίκης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για αύξηση των εξοπλισμών και της στρατιωτικής ικανότητας της δολοφονικής μηχανής, για ένταξη νέων χωρών στην ιμπεριαλιστική συμμαχία και διεύρυνση της δράσης της στην ευρύτερη περιοχή, για προετοιμασία νέων επεμβάσεων, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπερθεματίζει, να διεκδικεί τον τίτλο του πιο πιστού υπηρέτη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, να εμπλέκει όλο και βαθύτερα τη χώρα στους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για λογαριασμό - αναβάθμιση και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενάντια στους κατατρεγμένους και ξεριζωμένους, στα θύματά τους που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η άγρια εκμετάλλευση. Των αποφάσεών τους ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες με την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για δημιουργία κέντρων κράτησης εντός ή εκτός ΕΕ, για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, για νέους εγκλωβισμούς, για απελάσεις και συνολικά ένταση της καταστολής που συμφώνησαν όλοι, κοσμοπολίτες και εθνικιστές, δήθεν προοδευτικοί και ξενοφοβικοί αντάμα, προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Εξελίξεις που οξύνουν το πρόβλημα και θρέφουν φασιστικές δυνάμεις».

Οι συντελεστές της συναυλίας

Από τον ΠΜΣ συμμετείχαν οι μουσικοί: Καμαγιάννη Σοφία (πιάνο), Σιούρας Γεράσιμος (κιθάρα), Λαζάρου Τεο (ηλεκτρικό μπάσο), Μεταλληνός Παναγιώτης (τύμπανα), Κατριτζιδάκης Νίκος (φλάουτο), Κουφαλάκος Δημήτρης (φαγκότο και φυσαρμόνικα), Τσαφαράς Δημήτρης (κλαρινέτο), Μαρκατάτου Ελίνα (μαντολίνο), Μαρκατάτου Μαρία (μαντολίνο), Μπαξεβάνης Γιάννης (μπουζούκι), Κατσαβός Αναστάσης (μπαγλαμάς).

Σολίστ: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα).

Τραγούδησαν οι: Κανέλλος Δημήτρης, Κασκαφέτου Ροδάνθη, Σταυρόπουλος Κώστας, Φτούλη Ερση.

Απήγγειλε ο Σπύρος Κοντορίζος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιο πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα(2021-07-14 00:00:00.0)
Οι συντελεστές της συναυλίας(2018-07-12 00:00:00.0)
Συναυλία με τη συμμετοχή μουσικών της Ελλάδας και της Τουρκίας(2018-07-05 00:00:00.0)
Συναυλία - αφιέρωμα στους ποιητές Γ. Ρίτσο και Ν. Χικμέτ(2018-07-04 00:00:00.0)
Συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ(2015-05-10 00:00:00.0)
Αρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης...(2009-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ