Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να απομονωθούν τα φερέφωνα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης

Την επιθετικότητα εφοπλιστών και κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, αλλά και σε βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, συνεχίζει να τροφοδοτεί η «πλειοψηφία» της διοίκησης της ΠΝΟ, η οποία επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ως φερέφωνου εργοδοτών και κυβέρνησης, απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τις προτάσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οπως καταγγέλλουν τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας στις 12 Ιούλη, πρότειναν 24ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης στις 18 Ιούλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σχεδιασμό για αγωνιστικές παρεμβάσεις σε ποντοπόρα, μεσογειακά πλοία και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία. Την πρόταση ωστόσο καταψήφισαν οι δυνάμεις της «πλειοψηφίας» της διοίκησης της ΠΝΟ.

Κι αυτό, όταν η νέα πρόταση για απεργία κατατέθηκε από τα ταξικά σωματεία με αφορμή την απόπειρα που έκανε η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1», να δώσει το ελεύθερο σε ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία να ταξιδεύουν σε εσωτερικά δρομολόγια με διεθνή πιστοποιητικά, δηλαδή με ναυτεργάτες χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και Κοινωνική Ασφάλιση, διευρύνοντας τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία. Η τροπολογία αποσύρθηκε, σε μια κίνηση ελιγμού, όμως οι κυβερνητικές προθέσεις έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Εξάλλου, όπως αναφέρουν τα σωματεία, η αρχή έχει ήδη γίνει, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας ενέκρινε το 2017 τη δρομολόγηση 180 φορτηγών πλοίων στο εσωτερικό με σημαίες άλλων χωρών, με βάση τον ευρωενωσιακό κανονισμό 3577/1992.

Τα τρία σωματεία τονίζουν ότι σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές αξιώσεις που προβάλλουν οι εφοπλιστές για την υπογραφή της ΣΣΕ στα ακτοπλοϊκά πλοία, ενώ για τις ΣΣΕ στις άλλες κατηγορίες πλοίων δεν έχει ξεκινήσει καν συζήτηση.

Καλούν τους ναυτεργάτες «να απομονώσουν τα φερέφωνα των εφοπλιστών, με οργάνωση και αγώνα να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες», Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, επαναφορά της υποχρεωτικότητας της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ