Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο ωράριο των πολυεθνικών και τον εργασιακό μεσαίωνα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Δεκάδες κλαδικά σωματεία σε όλη τη χώρα βγήκαν μπροστά, οργανώνοντας τη μάχη της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο την περασμένη Κυριακή, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, σωματεία οργάνωσαν απεργιακές συγκεντρώσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Αττική: Συγκεντρώσεις σε δήμους και εμπορικά κέντρα

«Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» και «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι όχι μηχανές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην Αττική, στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις παρεμβάσεις που οργανώθηκαν σε μια σειρά από δήμους και σε εμπορικά κέντρα, σε περιοχές όπου εργάζονται χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στο Εμπόριο, οι οποίοι βιώνουν στην πράξη τις συνέπειες από το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, την «απελευθέρωση» του ωραρίου, συνολικά από την πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μαζική εξόρμηση στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα, σε έναν χώρο όπου συγκεντρώνονται περίπου 100 εμπορικά καταστήματα και εκατοντάδες εργαζόμενοι που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν ασταμάτητα πρωί - βράδυ, χωρίς ρεπό, ξεκινώντας τα χαράματα από τα σπίτια τους, πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λαυρεωτικής και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου, το παράρτημα βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων και οι Ομάδες Γυναικών Μεσογείων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Λεωνίδας Ανανιάδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, η Νατάσα Καπέλη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ ο Μάκης Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διαμήνυσε: «Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε "όχι" στο ωράριο των πολυεθνικών. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή. Ηδη μετράμε αρκετές πληγές στα δικαιώματά μας, στους μισθούς, στο ωράριο, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη δράση». Παρά το κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας και την ανασφάλεια, έγιναν πολλές συζητήσεις με τους εργαζόμενους, οι οποίες κατέληγαν στην ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, ενώ δόθηκαν δεκάδες αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο.

ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΣΠΑΤΑ
ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΣΠΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας και εξόρμηση στις επιχειρήσεις «JUMBO» και «PRAKTIKER» Ελευσίνας και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «απορίας άξια ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων (3 περιπολικών) που μας ακολούθησαν από το σημείο προσυγκέντρωσης μέχρι την επιχείρηση "JUMBO" και η παρουσία τους εκεί καθ' όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας».

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο κέντρο της Αθήνας, με πικετοφορία, στην Καλλιθέα, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία και στον Πειραιά.

Κινητοποιήσεις σε πόλεις όλης της χώρας

Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα «Attica» και «Notos». Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στο Εμπόριο και άλλους κλάδους, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ολοκληρώθηκε με πορεία που κατέληξε έξω από τα «Hondos Center».

Στη Λάρισα, όπου την περασμένη βδομάδα είχε γίνει κινητοποίηση ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου, αρχικά έγινε συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, όπου μίλησε η Αγγελική Δασκαλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από πολυκαταστήματα και μαγαζιά, με μοίρασμα ανακοινώσεων και κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο Ηράκλειο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποίησε δυναμική απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής στα Δικαστήρια, με τη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων από την ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ και εργαζομένων από άλλους κλάδους. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Εύη Χατζημινά, πρόεδρο της Ενωσης, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής στο 1ο Εργατικό Φεστιβάλ Σωματείων που θα γίνει στο Ηράκλειο στις 21 Ιούλη.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αρτα, Γιάννενα, Δράμα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Χαλκίδα, Χανιά κ.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή η απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας(2017-07-13 00:00:00.0)
Ηχηρό «όχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας(2014-07-15 00:00:00.0)
Σε κοινό μέτωπο για την Κυριακάτικη αργία(2014-04-15 00:00:00.0)
Μέτωπο υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας(2013-11-05 00:00:00.0)
Απεργία και κινητοποιήσεις στις 3 Νοέμβρη(2013-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ