Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συγκλίσεις για μεγαλύτερη καταστολή στο Μεταναστευτικό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Η Ουγγαρία δεν θα δεχτεί πίσω αιτούντες άσυλο από τη Γερμανία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Η Ουγγαρία δεν αισθάνεται «καθόλου υπεύθυνη για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου», αλλά επιμένει ότι αυτοί είναι «μη εγγεγραμμένοι πρόσφυγες από άλλες χώρες, ιδίως από την Ελλάδα». Τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας φυλάσσονται 24 ώρες τη μέρα από 8.000 ένοπλους, είπε ο Ορμπαν, προσθέτοντας πως «είναι αδύνατον να εισέλθει κάποιος».

Σύμφωνα με την καγκελάριο, η συζήτηση αφορούσε επίσης την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για «κέντρα διαμετακόμισης» αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα και τις προγραμματισμένες διοικητικές συμφωνίες, βάσει των οποίων η Γερμανία προτίθεται να επιστρέφει τους πρόσφυγες στις χώρες που έχουν δηλωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, σύγκλιση υπήρξε στη μεγαλύτερη καταστολή, καθώς οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην «ανάγκη» να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων για να περιοριστούν οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές.

Εξάλλου, κατά τη χτεσινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δυο χωρών με την Ιταλία, προκειμένου να «κλείσει η νότια διαδρομή» των μεταναστών.

Την ερχόμενη βδομάδα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, θα γίνει σύσκεψη των τριών χωρών προκειμένου να μειωθεί η «μεταναστευτική πίεση» στη Μεσόγειο. Στις 11 Ιούλη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Χ. Ζεεχόφερ με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Σαλβίνι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ