Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΕ
Σε πολλά ταμπλό τα παζάρια για τους δασμούς

Η Κίνα αξιώνει πιο επιθετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, την ώρα που η Γερμανία αναζητάει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία

Κοντέινερ με κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα στο Ν. Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Η εκατέρωθεν επιβολή δασμών είναι εκδήλωση βαθύτερων ανταγωνισμών

Copyright 2017 The Associated

Κοντέινερ με κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα στο Ν. Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Η εκατέρωθεν επιβολή δασμών είναι εκδήλωση βαθύτερων ανταγωνισμών
ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Τα μέτρα των ΗΠΑ ουσιαστικά αποτελούν επίθεση στις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και αξίας. Για να το θέσουμε απλά, οι ΗΠΑ ανοίγουν πυρ ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους». Αυτά δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Φενγκ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών που αναμένεται σήμερα σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων.

«Αν οι ΗΠΑ θέσουν σε εφαρμογή τους δασμούς, ουσιαστικά επιβάλλουν δασμούς σε εταιρείες από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών και αμερικανικών», πρόσθεσε ο Γκάο και ξεκαθάρισε: «Η Κίνα δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς και δεν θα αποκλίνει από τη δέσμευσή της να υπερασπιστεί το ελεύθερο εμπόριο και το πολυπολικό (διεθνές) σύστημα».

Επισήμανε ακόμα ότι το Πεκίνο θα προστατέψει τα νόμιμα δικαιώματα όλων των ξένων εταιρειών στην κινεζική επικράτεια, αλλά και ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί τον αντίκτυπο του «εμπορικού πολέμου» που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ ενάντια σε εταιρείες και «θα βοηθήσει εταιρείες να αμβλύνουν πιθανές κρίσεις».

Από τη μεριά του, και ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, είπε ότι «εμείς από τη μεριά μας δεν θέλουμε να διεξάγουμε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά όταν βλάπτονται τα νόμιμα συμφέροντα μιας χώρας, τότε φυσικά εκείνη έχει το δικαίωμα να τα προστατεύσει σθεναρά».

Να σημειωθεί ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον έχει εκδώσει από την αρχή της βδομάδας οδηγίες για τους Κινέζους τουρίστες στις ΗΠΑ, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα όπως υψηλοί λογαριασμοί για ιατρικές υπηρεσίες, την απειλή ενόπλων επιθέσεων σε δημόσιους χώρους και τις ληστείες, τις έρευνες και κατασχέσεις από τελωνειακούς υπαλλήλους, τις τηλεπικοινωνιακές απάτες και τις φυσικές καταστροφές.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ λέγονται και γράφονται πολλά για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν οι αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα, μπροστά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο συζητιέται ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός στη διαμάχη για τους δασμούς 20% - 25% που εξετάζει να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, κάτι που θα έπληττε ιδιαίτερα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», αυτό ήταν το αντικείμενο της προχτεσινής συνάντησης του πρέσβη των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, με τον επικεφαλής των Γερμανών αυτοκινητοβιομηχάνων (Daimler, BMW, Volkswagen). Οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι πρότειναν μηδενικούς δασμούς και από τις δύο πλευρές. Επί του παρόντος τα αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ στην ΕΕ έχουν 10% δασμούς, ενώ οι ΗΠΑ βάζουν δασμό 2,5% στα αυτοκίνητα της ΕΕ. Για άλλα εμπορεύματα ισχύει το αντίστροφο.

Η καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, εμφανίστηκε χτες θετική στη μείωση των ευρωπαϊκών δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα, αν οι ΗΠΑ παραιτηθούν από τις απειλές για δασμούς στα ευρωπαϊκά. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τους δασμούς απαιτούν «κοινή ευρωπαϊκή θέση και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ