Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΑΕΠΙ και των δημιουργών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΑΕΠΙ, αλλά και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δημιουργών, έφερε στη Βουλή ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος προς την υπουργό Πολιτισμού. Ο Γ. Δελής τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ είναι για αρκετούς μήνες απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι, που αποτελούσαν μάλιστα το τμήμα της νομικής υποστήριξης της ΑΕΠΙ και την εκπροσωπούσαν στις δίκες με τους χρήστες, έχουν πάψει από το Δεκέμβρη του 2017, δηλαδή εδώ και έξι μήνες, να παίρνουν τα έξοδα κίνησης και παράστασης, ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε αυτές τις δίκες, αρκετές από τις οποίες γίνονται και σε επαρχιακά δικαστήρια. Ακόμα, επειδή οι συγκεκριμένοι φέρουν προσωπική ευθύνη για την παρουσία τους στις εκδικαζόμενες υποθέσεις, από το Δικαστήριο τούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα για λειπομαρτυρία, ύψους 420 ευρώ ανά υπόθεση.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν απευθυνθεί τόσο στην υπουργό Πολιτισμού όσο και στον υπουργό Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, χωρίς να έχουν πάρει ακόμα απάντηση. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό το θέμα σχετίζεται και με τους δημιουργούς, μιας και η απώλεια αυτών των δικών έχει επιπτώσεις και στις εισπράξεις και στα ποσοστά των δημιουργών. Κατέληξε ρωτώντας: «Τι σκοπεύετε να κάνετε έτσι ώστε τουλάχιστον να μην επιβάλλονται αυτά τα πρόστιμα και, βεβαίως, για να διασφαλιστούν όχι μόνο οι συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων, αλλά και να διασφαλιστούν και οι αμοιβές των δημιουργών από τις σχετικές δίκες».

Το πρόβλημα είναι εν γνώσει της κυβέρνησης, απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία πάντως αναλώθηκε σε ευχολόγια για ανάληψη πρωτοβουλιών στο μέλλον, παρότι έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της.

Ο Γ. Δελής στη δευτερολογία του επισήμανε ότι η ΑΕΠΙ σήμερα εξακολουθεί να υφίσταται ως Ανώνυμη Εταιρεία, παρότι έχει γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας από τον περασμένο Μάη, και ότι η απάντηση της υπουργού δεν καλύπτει τους εργαζόμενους, σημειώνοντας:

«Είναι ένα ζήτημα που αφορά την κυβέρνησή σας. Συνεννοηθείτε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεννοηθείτε με τα αρμόδια δικαστήρια, φέρτε μια νομοθετική ρύθμιση για τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι, είναι απλήρωτοι και πληρώνουν από πάνω και πρόστιμα. Νομίζω ότι ξεπερνάει κάθε λογική.

Βεβαίως, όλο αυτό το ζήτημα με την ΑΕΠΙ το είχαμε συζητήσει και πριν έναν χρόνο, όταν συζητιόταν εδώ το νομοσχέδιο, ο ν. 4481. Σας είχαμε πει και τότε ότι η ΑΕΠΙ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το ακραίο σύμπτωμα μιας εμπορευματοποίησης, η οποία εξελισσόταν - και εξελίσσεται και θα εξελίσσεται - ακόμα περισσότερο με αυτό το νομοσχέδιο και με τις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης σε σχέση με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης που ψηφίσατε πέρυσι το καλοκαίρι.

Νομίζω ότι η πορεία των γεγονότων αποδεικνύει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το πού οδηγούνται τα πράγματα και ακόμα και τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των δημιουργών - και εννοώ το ελληνικό τραγούδι - γιατί τελικά ενώ στο νομοσχέδιό σας ήσασταν πολύ αυστηροί σε σχέση με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, αντίθετα ήσασταν πάρα πολύ γαλαντόμοι με τις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης, δηλαδή τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα έρθουν να απορροφήσουν αυτούς τους αυτοδιαχειριζόμενους, σε μεγάλο βαθμό, Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Αυτό ζούμε, κυρία υπουργέ, - και το ξέρετε - με όλες τις εξελίξεις που έχουμε στο ζήτημα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ