Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ και τα δικαιώματα των δημιουργών

Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για την κατάσταση των εργαζομένων στην ΑΕΠΙ και τα δικαιώματα των δημιουργών δικαιούχων μελών της. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:

«Οταν πριν σχεδόν ένα χρόνο στο Κοινοβούλιο είχε έρθει για συζήτηση και ψήφιση ο νόμος 4481/17, με την τοποθέτησή μας είχαμε αποδείξει πως στόχος του δεν ήταν η βελτίωση της λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) σε όφελος των δικαιούχων δημιουργών και ερμηνευτών - εκτελεστών και η αντιμετώπιση προβλημάτων ανάμεσα στους ΟΣΔ και ορισμένες κατηγορίες μικρομεσαίων χρηστών, αλλά η υλοποίηση στη χώρα μας της στρατηγικής της ΕΕ στο πεδίο των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, για ενίσχυση της μονοπωλιακής εκμετάλλευσης στο καλλιτεχνικό έργο. Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της ήδη υφιστάμενης εμπορευματοποίησης, ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, το οποίο και αυτό στάθηκε η αφορμή για να θεσπιστούν μέτρα σε βάρος των ΟΣΔ, που ανοίγουν το δρόμο για παρέμβαση στη λειτουργία τους μέσω των επιτρόπων και τα οποία δεν εμπόδισαν να οδηγηθεί η κατάσταση στην ΑΕΠΙ σε ένα σημείο όπου από τη μια οι δικαιούχοι δημιουργοί να κινδυνεύουν να χάσουν έσοδα από δικαιώματα και οι εργαζόμενοι σε αυτή μέχρι την άρση της άδειας λειτουργίας της, όχι μόνο να χάσουν τη δουλειά τους, τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, αλλά κάποιοι από αυτούς να βρεθούν χρεωμένοι και μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους.

Αυτά τα είχαμε επισημάνει και όταν κατατέθηκε από υπουργούς της κυβέρνησης στις 28/3/18 σχετική τροπολογία, η οποία έδινε στον ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) διαχειριστικές δυνατότητες ασυμβίβαστες με την εποπτική του ιδιότητα, επισημαίνοντας ότι η τροπολογία δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα, αλλά το σύμπτωμα.

Σήμερα η άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ έχει ανακληθεί. Οι εργαζόμενοι είναι για μήνες απλήρωτοι. Ενα τμήμα τους, αυτοί οι οποίοι αποτελούσαν το τμήμα της νομικής υποστήριξης και οι οποίοι εκπροσωπούσαν την ΑΕΠΙ στις δίκες με τους χρήστες, έχουν πάψει από το Δεκέμβρη του 2017 να λαμβάνουν τα έξοδα κίνησης και παράστασης, ώστε να μπορούν να παρίστανται στις εκτός έδρας δίκες. Επειδή οι συγκεκριμένοι φέρουν προσωπική ευθύνη για την παρουσία τους στις εκδικαζόμενες υποθέσεις, από το Δικαστήριο τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για Λιπομαρτυρία, ύψους 420 ευρώ ανά υπόθεση.

Εχουν ήδη απευθυνθεί τόσο στην υπουργό Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, όσο και στον υπουργό Δικαιοσύνης και Διαφάνειας κ. Κοντονή, ζητώντας τουλάχιστον να μην τους επιβάλλονται τα πρόστιμα, αλλά δεν έχουν πάρει καμιά απάντηση ακόμη.

Από την άλλη, όμως, προκύπτει ένα ακόμη ζήτημα που αφορά στους δημιουργούς τους οποίους εκπροσωπούσε η ΑΕΠΙ. Αν δεν ολοκληρωθούν οι δίκες, αυτά τα ποσά τα οποία αποτελούν έσοδα από τα πνευματικά τους δικαιώματα θα χαθούν.

Με βάση τα πιο πάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν άμεσα για να απαλλαχθούν οι πρώην εργαζόμενοι στην ΑΕΠΙ από το άγχος των προστίμων και πώς θα διασφαλιστούν οι αμοιβές των δημιουργών στις εκκρεμείς δίκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ