Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση ενόπλων σε προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΡ

Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ που περιόδευαν χτες, ενόψει των εκλογών, στην πόλη Σουρούτς (νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα) δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως η «Σαμπάχ» και το «Αναντολού» μετέδωσαν ότι οι ένοπλοι ήταν μέλη του φιλοκυβερνητικού κόμματος HDP, επικαλούμενες ανώνυμες «πηγές».

Στους τραυματίες περιλαμβανόταν ο βουλευτής του ΑΚΡ Ιμπραχίμ Χαλίλ Γιλντίζ, του οποίου ο αδελφός ήταν ένας από τους νεκρούς.

Στην περιοχή είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο και η επιρροή του HDP είναι σημαντική ενώ κατά καιρούς έχουν καταγραφεί μια σειρά από «τρομοκρατικές ενέργειες» που αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο διαφόρων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων. Το καλοκαίρι του 2015 στη Σουρούτς σκοτώθηκαν πάνω από 30 άτομα, μετά από έκρηξη βόμβας σε πολιτιστικό κέντρο, όπου ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση οργανώσεων που συνδέονταν με το HDP. Τότε η κυβέρνηση του ΑΚΡ είχε χρησιμοποιήσει αυτό το μακελειό για να κλιμακώσει τις «αντιτρομοκρατικές» της επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου στην Τουρκία βίντεο που δείχνει τον Ερντογάν να λέει σε συγκέντρωση του ΑΚΡ: «Απέναντι στο HDP το κόμμα μας πρέπει να διεξάγει (προεκλογική) δουλειά εντελώς διαφορετική. Δεν μπορώ να πω τέτοιες λέξεις (δημόσια). Τα λέω αυτά με σας, εδώ. Γιατί; Γιατί αν το HDP πέσει κάτω από το όριο (10%, για να μπει στη Βουλή) θα σήμαινε ότι εμείς θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση». Αναφέρει ακόμα ότι τα στελέχη του ΑΚΡ πρέπει να «μαρκάρουν στενά» το HDP «για να μην επαναληφθεί η εμπειρία της 7ης Ιούνη» (του 2015, όταν το ΑΚΡ έχασε την αυτοδυναμία στη Βουλή και το HDP πήρε 13%).

Πάντως, τα μηνύματα που στέλνουν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις είναι ποικίλα. Ερευνα της εταιρείας «Gezici» (έγινε 2 - 3 Ιούνη) εμφάνιζε τον Ερντογάν να συγκεντρώνει 47,1%, τον Ιντζέ (CHP) 27,8%, την Αξενέρ 14,1% και τον Ντεμιρτάς 10%. Ωστόσο, άλλη έρευνα (1 - 6 Ιούνη), που έκανε η εταιρεία ΜΑΚ δίνει αντίστοιχα στους ίδιους υποψηφίους 51,5%, 24,4%, 12,5% και 8,8%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ερντογάν δήλωσε χτες ότι η Αγκυρα έχει καταθέσει στη Μόσχα πρόταση για να προχωρήσουν στην από κοινού παραγωγή της επόμενης γενιάς σύγχρονων αντιπυραυλικών συστημάτων, των «S-500» (μετεξέλιξη των «S-400»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ