Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καταδίκη της κτηνωδίας των κατοχικών αρχών στον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με 120 ψήφους υπέρ, 8 κατά (με πρώτες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ) και 45 αποχές (ανάμεσά τους η Γερμανία και η Κύπρος), η πλειοψηφία των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκριναν αργά το βράδυ της Τετάρτης απόφαση που καταδικάζει τη βία των ισραηλινών στρατευμάτων κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες.

Αίσθηση αλλά όχι κατάπληξη προκάλεσε η (όπως αποδείχθηκε) άδοξη προσπάθεια της Αμερικανίδας πρέσβειρας Νίκι Χέιλι να προωθήσει παράλληλα σχέδιο για καταδίκη της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», την οποία κατηγόρησε ως υπεύθυνη για τη στάση των ισραηλινών αρχών...

Την πρωτοβουλία για την προώθηση του σχεδίου απόφασης στη Γενική Συνέλευση (οι αποφάσεις της οποίας δεν έχουν καμία νομική, δεσμευτική σημασία) ανέλαβαν η Αλγερία, η Τουρκία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Στην απόφαση καταδικάζεται η χρήση «υπερβολικής, δυσανάλογης και αδιάκριτης βίας» από το Ισραήλ σε αμάχους κυρίως της Γάζας.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ζητά επίσης από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προτείνει «τρόπους και μέσα για την εξασφάλιση της ασφάλειας, προστασίας και ευημερίας των άμαχων Παλαιστινίων που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή» και συστάσεις για έναν «διεθνή μηχανισμό προστασίας».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ο ενθουσιασμός με τον οποίον χαιρέτισε χτες το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την απόφαση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής να εγκρίνει συμφωνία για την αγορά ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «Heron TP» (αξίας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων) της κρατικής εταιρείας «Israel Aerospace Industries». Ο Νετανιάχου χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας ως «ένδειξη ισχυρών διμερών δεσμών στον τομέα ασφαλείας».

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι

Χτες εξέπνευσαν δύο Παλαιστίνιοι που νοσηλεύονταν μετά τον τραυματισμό τους στην πρόσφατη σφαγή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Ο πρώτος ήταν ο Αχμεντ αλ-Ασι, 21 χρόνων, που είχε χτυπηθεί στο κεφάλι στις 8 Ιούνη, σε διαδηλώσεις κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Και ο δεύτερος ο Χαϊκάμ Αμπού Σάμπλα, 24 χρόνων, που είχε χτυπηθεί στο πρόσωπο από δακρυγόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ