Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Σάντσεθ

Tην παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας Μάξιμ Ουέρτα, μετά από δημοσιεύματα ότι έκανε εκτεταμένη φοροαποφυγή μέσω μιας εταιρείας που σύστησε ενώ εργαζόταν ως τηλεοπτικός δημοσιογράφος. Πρόκειται για υπόθεση που αφορά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συνολικό ποσό πάνω από 218.000 ευρώ για την περίοδο 2006 - 2008. Ο πρώην υπουργός με θητεία μόλις μια βδομάδα, ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, ότι έχει πληρώσει τα πρόστιμα που του αναλογούν αλλά παραιτείται «γιατί θέλει να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση του ανανεωτικού σχεδίου του Πέδρο Σάντσεθ» (του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού που ανέτρεψε με πρόταση μομφής την κυβέρνηση Ραχόι για υπόθεση σκανδάλου και μιζών στελεχών του Λαϊκού Κόμματος, αλλά σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή διαφόρων δυνάμεων της νέας σοσιαλδημοκρατίας, «Ποδέμος», Ενωμένη Αριστερά και διαφόρων εθνικιστικών κομμάτων).

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η σύσταση εταιρειών «δεν ήταν παράνομος μηχανισμός» και ότι «κάτι τέτοιο ήταν σύνηθες στους δημοσιογράφους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες».

Η υπόθεση αυτή, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και το ΚΚ Λαών της Ισπανίας με Γραμματέα τον Α. Γκαρσία, αποδεικνύει ότι «ο λαός δεν πρέπει να εναποθέσει καμία ελπίδα στη νέα κυβέρνηση, που, πέρα από την πολιτική διαχείρισης συνεχίζει να είναι κυβέρνηση των μονοπωλίων» και καταλήγει ότι «ο δρόμος για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους είναι να συνεχίσουν την κινητοποίηση και την πάλη τους χωρίς να δίνουν ούτε ένα λεπτό ανάσας στην καπιταλιστική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org