Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018
Στη Μόσχα ανοίγει η αυλαία

Με την αναμέτρηση της διοργανώτριας Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για τον 1ο όμιλο, που θα διεξαχθεί στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας, ανοίγει την αυλαία του σήμερα το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου μεγέθους ποδοσφαιρική διοργάνωση λαμβάνει χώρα στη Ρωσία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 12 γήπεδα 11 πόλεων της Ρωσίας: Μόσχα (δύο γήπεδα - «Λουζνίκι» και «Στάδιο Σπαρτάκ»), Αγία Πετρούπολη, Σότσι, Καζάν, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαράνσκ, Σαμάρα, Νίζνι Νόβγκοροντ, Εκατερίνεμπουργκ και Καλίνινγκραντ.

Σκάνδαλα, πολιτική και κέρδη

Τόσο το Μουντιάλ της Ρωσίας όσο και αυτό που έπεται, στο Κατάρ το 2022, στάθηκαν η πέτρα του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στους κόλπους της FIFA και της UEFA, με αφορμή τις αναλήψεις των διοργανώσεων από τις δύο χώρες. Το σκάνδαλο αφορούσε διαφθορά παραγόντων μέσω παράνομων χρηματισμών προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ των δύο υποψηφιοτήτων. Αποτέλεσμα ήταν αλλαγές ακόμα και στα υψηλά κλιμάκια των δύο Συνομοσπονδιών, με τους Σεπ Μπλάτερ (FIFA) και Μισέλ Πλατινί (UEFA) να αποπέμπονται από τις θέσεις τους ως επικεφαλής.

Ενταγμένη στο πλαίσιο της γενικότερης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, η διοργάνωση της Ρωσίας αποτέλεσε επίσης έδαφος εκδήλωσης ανταγωνισμών που υπερβαίνουν το αθλητικό σκέλος. Ετσι, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το Μουντιάλ της Ρωσίας σημειώθηκαν νέα «επεισόδια» στη γεωπολιτική αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης.

Επιπλέον, το ποδόσφαιρο ως «προϊόν» και σ' αυτό το Μουντιάλ έχει την τιμητική του. Με αφορμή τη διοργάνωση στήθηκε ένα τεράστιο «πάρτι» κερδών για τις πολυεθνικές που σχετίζονται μ' αυτήν με οποιονδήποτε τρόπο (υποδομές, μεταφορές, χορηγοί, διαφημίσεις κ.ά.). Αποτέλεσμα ήταν η ραγδαία αύξηση στο κόστος που απαιτούνταν για την υλοποίηση της διοργάνωσης, αφού από τα αρχικά 3,4 δισ. δολάρια του φακέλου της ρωσικής υποψηφιότητας φτάσαμε στα σημερινά περίπου 12 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους θα κληθεί να το πληρώσει ο ρωσικός λαός.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Το στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας θα φιλοξενήσει τη σημερινή πρεμιέρα αλλά και τον τελικό της διοργάνωσης

Associated Press

Το στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας θα φιλοξενήσει τη σημερινή πρεμιέρα αλλά και τον τελικό της διοργάνωσης
Ο φόβος επιθέσεων που συνοδεύει τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια δεν έλειψε ούτε από το Μουντιάλ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να παρθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που θυμίζουν πολεμική επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό πως σε επιφυλακή τις μέρες της διοργάνωσης τέθηκαν μέχρι και συστοιχίες πυραύλων. Φυσικά, όλα αυτά με το ανάλογο κόστος, αφού τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τα σχέδια ασφαλείας αποτέλεσαν από τους βασικούς παράγοντες που «εκτόξευσαν» το κόστος της διοργάνωσης.

Την ίδια ώρα εκφράζεται και φόβος για επεισόδια μεταξύ οπαδών, κυρίως Ρώσων και Αγγλων, καθώς υπάρχει και το προηγούμενο των συγκρούσεων στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια του Εuro 2016.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ