Associated Press |
Επιλεκτικών φόνων συνέχεια: το αυτοκίνητο του Αχμέντ Μαρσούντ, στελέχους της «Χαμάς», που σκοτώθηκε χτες... |
Ο Αραφάτ δήλωσε στο Λονδίνο ότι «δε ζητάμε το φεγγάρι... ζητάμε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Ο Μπλερ εμφανίστηκε να συμφωνεί με την ιδέα της δημιουργίας «ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους... το τέλος που επιθυμούμε... είναι μια δίκαιη ειρήνη στην οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν πλάι πλάι, στα κράτη τους, ασφαλείς και σε θέση να ευημερήσουν και να αναπτυχθούν». Ο Αραφάτ συναντήθηκε με τον υπΕξ της Βρετανίας Τζακ Στρο και τον Μπλερ και αναχώρησε για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν. Κατά τον Παλαιστίνιο ηγέτη «ο μόνος δρόμος» για το Ισραήλ και το έθνος του είναι να «ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία».
Από το Τελ Αβίβ, όμως, ο Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εμφανίστηκε αδιάλλακτος όσο πάντα: αναφερόμενος στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής μετά τη θερινή διακοπή, ο Σαρόν δηλώνει ότι «έχουμε τώρα ένα παγκόσμιο μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας, το οποίο εμείς οι Ισραηλινοί, για χρόνια ολόκληρα, αντιμετωπίζαμε μόνοι μας» - σε μια προβοκατόρικη αναφορά στους Παλαιστινίους...
Από το Ισλαμαμπάντ όπου βρισκόταν χθες, ο Αμερικανός υπΕξ Κόλιν Πάουελ εξήρε πάντως τον Σαρόν για την απόφασή του να τραβήξει μερικές εκατοντάδες μέτρα πίσω τα στρατεύματά του και τον Αραφάτ για την καταστολή των διαδηλώσεων στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα: «Η βία μειώνεται δραστικά και τώρα οι Ισραηλινοί μοιάζουν να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν...».
Πόσο βέβαια η «βία μειώνεται» είναι ένα ερώτημα, καθώς την Κυριακή ο Ισραηλινός στρατός σκότωσε με πυρά ελεύθερου σκοπευτή έναν ηγέτη της Χαμάς, καθώς προσευχόταν, σε μια επανάληψη της πολιτικής των «επιλεκτικών δολοφονιών». Ο 35χρονος Αμπντέλ Ραχμάν Χαμάντ, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ, ήταν αυτός που έστειλε τον βομβιστή αυτοκτονίας στο νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ τον Ιούνιο. Ωστόσο στην κηδεία του χθες τα μέλη της Χαμάς υπόσχονταν εκδίκηση, ενώ ένας Παλαιστίνιος έλεγε στον απεσταλμένο των Νιου Γιορκ Τάιμς πως «αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, το Ισραήλ δεν μπορεί να περιμένει από μας να εφαρμόσουμε καμιά συμφωνία». Αλλη μια «επιλεκτική δολοφονία» ήταν αυτή του Αχμάντ Μαρσούντ, επίσης μέλους της Χαμάς.