Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΥΡΩΠΗ
Πανικός μυστηριωδών επιστολών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΑΓΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ το επίκεντρο του άνευ προηγουμένου πανικού περί μίας σεναριοβιοτρομοκρατικής επίθεσης με βάκιλο του άνθρακα, μολονότι εκεί έχει αρχίζει σιγά - σιγά και η κουβέντα περί βιοτρομοκρατικής απειλής με όπλο την ευλογιά... Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, διάφοροι γίνονται αποδέκτες επιστολών (φαρσέρ, κατά την πιθανότερη εκδοχή), που περιέχουν τη «μυστηριώδη λευκή σκόνη», άλλοι δηλώνουν πως σπεύδουν να κάνουν έρευνες «σε ύποπτα» ταχυδρομικά δέματα και επιστολές (να σημαίνει, άραγε, αυτό πως σπάει και επίσημα το «ταχυδρομικό απόρρητο»;), ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε χτες πως συγκροτείται μέχρι τέλος του μήνα μία ομάδα ειδικών στους τομείς της Βιολογίας και της Χημείας, που θα λειτουργεί επί 24ωρο για να παρέχει πληροφορίες και βοήθεια σε όλες τις χώρες - μέλη.

Ωστόσο, το επίκεντρο αυτής της υπόθεσης φάνηκε να είναι χτες το Βερολίνο, παρότι χτες αναφέρθηκαν διάφορες μυστήριες επιστολές σε Γαλλία, Ελβετία, Αυστραλία, ακόμη και Λιθουανία. Οχι μόνον (ή τόσο) λόγω της μυστήριας επιστολής «με λευκή σκόνη» στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ... Αλλά και εξαιτίας ενός ρεπορτάζ, που θα μεταδοθεί σήμερα από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το οποίο ανακοίνωσε πως, με βάση πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών, καθώς και από τα Ηνωμένα Εθνη, δύο μέλη της οργάνωσης «Αλ Κάιντα», που συνελήφθησαν και ανακρίνονται στην Αίγυπτο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, κατείχαν φιαλίδια που περιείχαν βακτήρια άνθρακα και τα οποία προμηθεύτηκαν στην Τσεχία. Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο ένας από τους «καμικάζι» που εικάζεται ότι έριξε το αεροσκάφος σε έναν από τους δίδυμους πύργους, ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ατα, είχε συναντηθεί σε δύο περιπτώσεις με ένα μέλος των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών στην Πράγα και ακόμα ότι το Ιράκ εδώ και καιρό διαθέτει οργανικούς παράγοντες της ασθένειας αυτής, που είχε προμηθευτεί από αμερικανικά πανεπιστήμια...

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί - ακόμη πιο... - στενά με τις ΗΠΑ πάνω στην υπόθεση επιθέσεων με το βάκιλο του άνθρακα, ενώ το Καζαχστάν διέψευσε χτες κατηγορηματικά τις πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται κάποιοι από τους βακίλους άνθρακα, με τους οποίους μολύνθηκαν ή εκτέθηκαν άτομα στις ΗΠΑ, να προέρχονται από εργαστήρια της συγκεκριμένης κεντροασιατικής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ