Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Σε εξέλιξη η διαβούλευση για το εμπόριο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σκληρό παζάρι για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέδειξε ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, σε συνέντευξή του. Εκτίμησε πως η διένεξη γύρω από το σχέδιο της Ουάσιγκτον να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα «δεν θα πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο» και πρόσθεσε πως οι απειλές των ΗΠΑ για δασμούς στοχεύουν μόνο σε «ισότιμους όρους ανταγωνισμού». Θυμίζουμε πως η προθεσμία που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση για εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς λήγει την 1η Ιούνη.

Ο Γκρενέλ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν «προτάσεις για το πώς μπορεί να αποτραπούν οι τιμωρητικοί δασμοί», δηλαδή ζητούν παραχωρήσεις και ανταλλάγματα. «Οι Γερμανοί κάνουν εξαιρετική δουλειά στο εμπόριο», δήλωσε. «Δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος... Συνομιλούμε με τους φίλους μας για να λύσουμε ένα πρόβλημα», είπε.

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στο Ιράν τονίζοντας: «Αναμένουμε από τους φίλους και συμμάχους μας να μας βοηθήσουν να φέρουμε το Ιράν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδείξεις ότι η Τεχεράνη παραβίασε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ