Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αρχίζουν σκληρά παζάρια ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ

Συναντήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ σε Πεκίνο, Μόσχα και Βρυξέλλες

Από τη συνάντηση Ζαρίφ και Λαβρόφ στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Ζαρίφ και Λαβρόφ στη Μόσχα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Εντείνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στον υπουργο Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τους ομολόγους του από Βρετανία, Μπόρις Τζόνσον, Γαλλία Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και Γερμανία Χάικο Μάας με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με βασικό θέμα τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, την περασμένη Τρίτη 8 Μάη.

Μέσα στο τελευταίο διήμερο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε στο Πεκίνο και τη Μόσχα τη συνάντησή του με τους ομολόγους του, τονίζοντας ότι είχε «ουσιαστικές και καλές επαφές». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τόνισε την Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον Ζαρίφ, ότι η Κίνα κάνει «πολλή δουλειά προκειμένου να εφαρμοστεί η διεθνής συμφωνία», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την ευόδωση του στόχου. Σε ανάλογο ύφος κυμάνθηκε χτες και η αντίδραση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε στη Μόσχα ότι οι άλλες πέντε χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη διεθνή συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) «έχουν νόμιμο συμφέρον» για διατήρηση της συμφωνίας και θα πρέπει να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντά τους «μαζί».

Το ίδιο 24ωρο, παραβρέθηκε στο Σότσι της Ρωσίας ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίο Αμάνο, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφεύγοντας δημοσίως να αναφερθούν στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Γ. Αμάνο βρέθηκε στο Σότσι με αφορμή έκθεση της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας «Rosatom».

Μέσα στις επαφές των ημερών ξεχωρίζει η προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Η Μέι τού ανακοίνωσε πως σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας θα παρουσιάσουν στο Ιράν ένα «πακέτο πρωτοβουλιών» με στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας. Η Μέι τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να προστατευτεί η διεθνής συμφωνία και να εξασφαλιστούν «τα συμφέροντα του ιρανικού λαού». Ο Ροχανί, από την πλευρά του, τόνισε ότι η επιβίωση της συμφωνίας χωρίς τις ΗΠΑ είναι δυνατή και ότι είναι ανέφικτη η επιβίωση της συμφωνίας εάν δεν εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιρανικού λαού.

Επιπλέον, ο Ιρανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί έδωσε «τελεσίγραφο» στην ΕΕ για διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν περιθώριο «45-60 μέρες».

Μέρος στο παζάρι πήρε την Κυριακή και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που δήλωσε πρόθυμος για νέες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους του, τονίζοντας στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News» ότι είναι έτοιμος για «μία ευρύτερη συμφωνία», το αποτέλεσμα της οποίας «θα προστατεύει καλύτερα τα συμφέροντα της Αμερικής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ