Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1773 Γεννιέται ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ. Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).

1854 Γεννιέται ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.

1919 Υστερα από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων, αποβιβάζονται στη Σμύρνη τα πρώτα αγήματα του ελληνικού στρατού. Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία η οποία, 3 χρόνια αργότερα, οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1935 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης Καζιμίρ Μαλέβιτς, δημιουργός των ρευμάτων του σουπρεματισμού και του κονστρουκτιβισμού.

1935 Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο τμήμα του μετρό της Μόσχας (13 σταθμοί), το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ένα πραγματικό κόσμημα της αρχιτεκτονικής.

1941 Η εθνικοαπελευθερωτική ομάδα «Δημοκράτης» κυκλοφορεί την πρώτη έντυπη προκήρυξή της, με την οποία καλεί τον ελληνικό λαό σε πάλη κατά των κατακτητών. Λίγο αργότερα εκδίδει και έντυπο όργανο, με τίτλο επίσης «Δημοκράτης». Στη Θεσσαλονίκη συγκροτείται η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία».

1941 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας αναγγέλλει με προκήρυξή του την ίδρυση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης.

1942 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο σώμα «Σ. Τσαρνένσκι» της Λαϊκής Φρουράς στην Πολωνία.

1946 Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει όσους πλούτισαν την περίοδο της Κατοχής πως δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κανένας φόρος «και συνεπώς δύνανται ελευθέρως να προσέλθωσιν εις οποιαδήποτε τοποθέτησιν χωρίς να γεννάται δι' αυτούς κίνδυνος ότι θα θεωρηθή αυτό σαν τεκμήριο πλουτισμού».

1950 Σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τον Εμφύλιο, δημιουργείται το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ). Στο ΕΣΚΕ συσπειρώθηκαν η Συνδικαλιστική Προοδευτική Παράταξη, η Ενιαία Σοσιαλιστική και Συνδικαλιστική Παράταξη, η Δημοκρατική Αριστερή Συνδικαλιστική Παράταξη Ελλάδος, η Συνδικαλιστική Κίνηση Αριστερών Φιλελευθέρων και η Συνδικαλιστική Παράταξη Προοδευτικών Φιλελευθέρων και Ανεξάρτητων Συνδικαλιστών.

1955 Υπογράφεται Συνθήκη από τους αντιπροσώπους της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με την οποία η Αυστρία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος (έως τότε ήταν χωρισμένη σε ζώνες κατοχής, όπως και η Γερμανία).

1957 Η Μ. Βρετανία πραγματοποιεί την έκρηξη της πρώτης της βόμβας υδρογόνου.

1970 Πραγματοποιείται στο Παρίσι Σύσκεψη 18 Κομμουνιστικών Κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης, στην οποία μετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η Σύσκεψη πήρε μέτρα για το δυνάμωμα της υποστήριξης του αγώνα των λαών του Βιετνάμ, του Λάος και της Καμπότζης εναντίον της αμερικανικής επέμβασης.

1978 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (15-20/5/1978). Η Ολομέλεια της νέας ΚΕ του Κόμματος εκλέγει στις 21/5 ως Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη.

1991 Η Εντίτ Κρεσόν ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιστορία της Γαλλίας. Αναγκάζεται ωστόσο να παραιτηθεί ένα χρόνο αργότερα, λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας που εκφράστηκε εκλογικά με τον καταποντισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις περιφερειακές εκλογές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ