Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στη μάχη της απεργίας με σημαία τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού
  • Σύσκεψη συνδικάτων και φορέων της Αττικής την Τετάρτη 16/5
  • Τη Δευτέρα 14/5 η σύσκεψη προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη

Με τη μάχη για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και για τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ φέρνουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Αυτό είναι το σύνθημα που προτάσσει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή, για να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της απεργίας, όπως και το περιεχόμενο που αυτή πρέπει να έχει.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων συντονίζουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με τις ενώσεις και τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, δυναμώνοντας το ενιαίο τους μέτωπο απέναντι στον κοινό εχθρό, την πολιτική που τους τσακίζει τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη, για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που το υπηρετούν, εστιάζουν στη «μεταμνημονιακή εποχή» και τον νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία, με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις μπορούν να στείλουν ισχυρό μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσθέτει καθημερινά καινούργιες σελίδες στο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», η μάχη για την επιτυχία της απεργίας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια να αποκαλύπτεται πλατιά το γεγονός ότι η ανάκαμψη για την οποία ήδη πανηγυρίζουν τα αστικά επιτελεία χτίζεται πάνω στα θεμέλια των τσακισμένων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων: Πάνω στους τσακισμένους μισθούς και συντάξεις, τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που γενικεύονται, την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, την εργοδοτική τρομοκρατία, την αντιλαϊκή φοροληστεία, τη μόνιμη απειλή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Προετοιμάζοντας την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων, τα ταξικά συνδικάτα διαμηνύουν παράλληλα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν τη γενίκευση της ασυδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, με την οποία στρώνεται το έδαφος για τη φάση που το κεφάλαιο προσδοκά ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Συσκέψεις συνδικάτων και φορέων τις επόμενες μέρες

Ηδη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συζήτησε στη συνεδρίασή της, την περασμένη Πέμπτη, για την προετοιμασία της απεργίας και τα οργανωτικά μέτρα που απαιτούνται για την επιτυχία της.

Τις επόμενες μέρες η σκυτάλη περνά στις συσκέψεις σωματείων και φορέων για την οργάνωση της δουλειάς, αλλά και στο πλατύ άνοιγμα με εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Αναλυτικά, ήδη έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

  • Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα σωματεία εργαζομένων και τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σε σύσκεψη, την Τετάρτη 16/5, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio», με θέμα την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης «με πλαίσιο που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».
  • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη προετοιμασίας της απεργίας τη Δευτέρα 14/5, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, απευθύνοντας κάλεσμα σε συνδικάτα εργαζομένων, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών, γυναικών, σε Επιτροπές Αγώνα και Λαϊκές Επιτροπές.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων εργατικών σωματείων, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων μικρομεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, την Πέμπτη 17/5, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεών του, με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και της κοινής αγωνιστικής δράσης.
  • Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 17/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και τους φορείς σε σύσκεψη την Πέμπτη 17/5, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Στην Εύβοια, τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 18/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
Συνέχεια στον αγωνιστικό βηματισμό

Η απεργία στις 30 Μάη πιάνει το νήμα των κινητοποιήσεων που οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών, γύρω από μια σειρά κρίσιμα μέτωπα, σε συνθήκες μάλιστα που όλα τα αστικά επιτελεία μαζί με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό επιχειρούσαν να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου».

Η μάχη για τις 30 Μάη δίνει συνέχεια στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν ενάντια στα αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια της προηγούμενης περιόδου, με μέτρα όπως το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και τη γενίκευση των πλειστηριασμών.

Δίνει συνέχεια στις σημαντικές κλαδικές απεργίες που οργάνωσαν Ομοσπονδίες και συνδικάτα, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς.

Επαναφέρει τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις που πρόταξαν σωματεία και φορείς στις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τα περιφερειακά «αναπτυξιακά» συνέδρια της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της «ανάπτυξης» που θυσιάζει το λαό για την ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Χτυπώντας την ίδια τη ρίζα της αντιλαϊκής πολιτικής, την επιδίωξη του κεφαλαίου να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την κερδοφορία του, η μάχη για την απεργία συνδέεται αντικειμενικά με την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, σε συνέχεια τόσο της έκτακτης κινητοποίησης με αφορμή την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, όσο και στο περιεχόμενο που δόθηκε στη φετινή Πρωτομαγιά.

Αποτελεί ένα παραπέρα βήμα στον κοινό αγώνα των εργαζομένων μαζί με τα φτωχά στρώματα των ΕΒΕ και των αγροτών, ενάντια στη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς, το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών και τον στραγγαλισμό των αυτοαπασχολούμενων.

Τροφοδοτεί και ενισχύει εστίες αντίστασης που αναπτύσσονται, όπως αυτές που εκφράζονται στις κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Υγεία και την Παιδεία, στο αγωνιστικό πρόγραμμα των συνταξιούχων για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, στις πρωτοβουλίες για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, στις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων, τις συνδικαλιστικές διώξεις, την εργοδοτική τρομοκρατία.

Απεργία με συνθήματα τους στόχους του κεφαλαίου δεν γίνεται!

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων θα είναι παράλληλα μια μάχη απέναντι στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, στην υπονομευτική του δράση αλλά και στο περιεχόμενο υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου που επιδιώκει να δώσει στην απεργία.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, λίγες μέρες μετά τη χαρακτηριστική «γύμνια» που εμφάνισε στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, αποφάσισε την απεργία στο πλαίσιο της συμμαχίας που στήνει με τις πλειοψηφίες των διοικήσεων σε ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητήρια και άλλους φορείς - συμμαχία την οποία αποκαλούν μάλιστα «κοινωνική» - προβάλλοντας «αιτήματα» κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων.

Στην πραγματικότητα ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, μαζί με δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα ανώτερων τμημάτων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δίνουν μάχη για να μείνουν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις εγκλωβισμένες στη στρατηγική του κεφαλαίου, για να στρατευτούν μαχητικά σε αυτή. Προσπάθεια που βεβαίως έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη μάχη που δίνεται για την ανάπτυξη του ταξικού κινήματος και των αγώνων του, την ενίσχυση της πραγματικής Κοινωνικής Συμμαχίας, ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Αφού βεβαίως μέχρι σήμερα έχουν βάλει και τη δική τους σφραγίδα στο σφαγιασμό κατακτήσεων και δικαιωμάτων από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις.

Μετά την επανειλημμένη άρνησή τους να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και να προκηρύξουν απεργίες, τόσο για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος όσο και για τις Συλλογικές Συμβάσεις, μετά τη συνειδητή τους απεργοσπασία και υπονόμευση των κινητοποιήσεων, μετά την υπογραφή τους στη διατήρηση των εξευτελιστικών κατώτερων μισθών αλλά και τη σύμπραξη στα «εθνικά αναπτυξιακά σχέδια» των εργοδοτικών φορέων και της κυβέρνησης, σήμερα προχωρούν ακόμα παραπέρα. Επιδιώκουν να αναβαθμίσουν και να προσαρμόσουν το ρόλο τους στις νέες συνθήκες της ανάκαμψης, καλώντας τους εργαζόμενους να θυσιάσουν τα πάντα για την ανάκαμψη των κερδών της εργοδοσίας, να διεκδικήσουν για λογαριασμό των εκμεταλλευτών τους.

«Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για "την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας", να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων και της κυβέρνησης. Και αυτό το ονομάζουν "εθνικό σχέδιο"!», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι για τους εργαζόμενους και το λαό ένας δρόμος υπάρχει: «Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας».

Στην προσπάθεια αυτή, τα σωματεία των εργαζομένων έχουν τους δικούς τους συμμάχους. Τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, με τους οποίους έχουν συναντηθεί στο δρόμο του αγώνα. Ηδη με κοινή τους ανακοίνωση έξι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων ξεκαθαρίζουν πως η δική τους κοινωνική συμμαχία περιλαμβάνει τους εργατοϋπαλλήλους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, επιστήμονες, τεχνικούς, ανέργους και συνταξιούχους, τη σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ