Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή 11/5 εργαζόμενοι στο Δημόσιο για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην Αττική και σε άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα, οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή σωματείων και Επιτροπών Αγώνα από τους δήμους, την Υγεία, την Εκπαίδευση, υπουργεία και υπηρεσίες.

Με τα πανό τους και τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές πρόβαλαν τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν: «Καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», έγραφε το πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα», υπογράμμιζε το πανό της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Απασχολουμένων Εκπαιδευτικών. «Τέρμα στη σύγχρονη σκλαβιά εργολάβων - κυβέρνησης - ΕΕ. Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα», ήταν το σύνθημα στο πανό της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», ο Ανδρέας Καργόπουλος από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, ο Βαγγέλης Βασιλάκος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων δήμου Ωρωπού και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και ο Κώστας Κατημερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης «Γ. Σεφέρης».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζει τις μορφές προσωρινής απασχόλησης, οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην Υγεία, στην Τοπική Διοίκηση, στην Παιδεία και αλλού. Μεταξύ των στόχων αυτής της πολιτικής, τόνισαν, είναι το παραπέρα χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και η εκχώρηση υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, σε βάρος και του λαού που τις έχει ανάγκη. Ανέδειξαν ακόμα τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που βάζει εμπόδια στην οργάνωση των συμβασιούχων και στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά, στηρίζοντας τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Μετά τις ομιλίες ανακοινώθηκε ότι ζητήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο η τελευταία απουσίαζε, ενώ είχε ενημερωθεί εγκαίρως και για την κινητοποίηση και για το αίτημα να γίνει συνάντηση.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η πολιτική ηγεσία του οποίου κράτησε την ίδια στάση.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τη στάση των υπουργείων, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα υπουργεία κ.α., συμμετείχαν στη στάση εργασίας και έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Σοφία Εξαδακτύλου, συμβασιούχος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στους δήμους και σε όλο το Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παντού, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πανεπιστήμια, Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ, παντού ανακύκλωση της ανεργίας. Διατηρούνται ακόμη και σήμερα συμβάσεις μέχρι και μιας βδομάδας. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους συμβασιούχους, φωνάζοντας όλοι μαζί "Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία"!».

  • Συγκέντρωση οργανώθηκε και στη Λήμνο, από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, καθώς και εργαζομένων στο δήμο. Στους εργαζόμενους μίλησαν ο Ανδρέας Ξυπτεράς, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου, και ο Νίκος Πλάντζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης που προσθέτει εμπόδια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στην Παιδεία, στην Υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες και τους ΟΤΑ.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org