Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να μπει τέρμα στον άδικο πόλεμο

Μαχητικό το χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο χιλιάδων πολιτών στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή πορεία των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Από τη χτεσινή πορεία των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Με αταλάντευτη την πίστη πως με τον μαζικό και συντονισμένο αγώνα μπορεί να μπει τέρμα στον άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών, χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης και κυρίως νέοι άνθρωποι διαδήλωσαν και χτες την απαίτησή τους να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας και να μην προχωρήσουν τα σχέδια περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης, σταθερός στην υπόσχεση που έδωσε για επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση, ξαναβρέθηκε στο δρόμο του αγώνα. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της ΠΟΕΕΠ και της Νεανικής Δράσης και συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία, έχοντας στο πλάι του τους Αφγανούς πρόσφυγες που ζουν στην πόλη. Μετέφερε το μήνυμα καταδίκης στα προξενεία των χωρών που συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο και παράλληλα σάλπισε το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα.

Στη συγκέντρωση, στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος των Αφγανών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη Ζαχίρ Ατχάρι: «Ανάμεσα στις ΗΠΑ και το αντιδραστικό μέρος του ισλάμ, τους Ταλιμπάν και τον Μπιν Λάντεν, βρίσκεται ο αθώος λαός που υποφέρει», είπε. «Ο λαός της χώρας μας δεν μπορεί να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης. Δεν έχουμε καμία βοήθεια από πουθενά. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε λαούς όπως εσείς. Βγείτε έξω. Εσείς είστε που μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία», κατέληξε.

Και στην έκκληση του Αφγανού πρόσφυγα, δόθηκε άμεσα η απάντηση: «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε επίσης ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) Σπύρος Ράλης: «Εμείς οι εργαζόμενοι που δεχόμαστε καθημερινά στο πετσί μας την εργοδοτική και κρατική βία και πρώτα απ' όλα οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας, που θρήνησαν και μέλη του συνδικάτου τους, δηλώσαμε εξαρχής ότι η επίθεση αυτή δεν πρέπει να γίνει αφορμή για παραπέρα κλιμάκωση της παγκόσμιας βίας», ανέφερε.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, ο οποίος σημείωσε πως μετά την ανατροπή του διπολισμού, «το στρατιωτικοπολιτικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ έπρεπε να κατασκευάσει ένα νέο εχθρό, μια νέα απειλή για τις αξίες και τις ελευθερίες του δυτικού κόσμου. Ετσι ανακάλυψαν τον ισλαμικό κίνδυνο». Προειδοποίησε πως «ο Μπους και τα "γεράκια" του θέλουν να επιβάλουν την πλήρη και απόλυτη επικράτηση της PAX AMERICANA» και κατήγγειλε πως «ο δήθεν πόνος των Ελλήνων υπεραμερικανών είναι επιλεκτικός, γι' αυτό και ψεύτικος, γι' αυτό και χωρίς καμία αξία». Και κάλεσε σε διαρκή εγρήγορση. «Οι καιροί ου μενετοί. Μας επιφυλάσσουν μαύρες και δύσκολες μέρες».

Και αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία. Μπροστά οι νέοι και οι νέες, συμβολικά ντυμένοι με τις μαύρες μπέρτες του θανάτου και τις μάσκες «σωτηρίας» από το βιοχημικό πόλεμο, δήλωναν πως δε θέλουν ένα τέτοιο μέλλον. Πίσω οι φοιτητές με το δικό τους πανό να απαιτούν τέρμα στον πόλεμο και κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Και πίσω το μεγάλο ποτάμι του λαού που αντιστέκεται.

Η πορεία πέρασε από τα προξενεία των χωρών που εκτελούν τον πόλεμο εναντίον του αφγανικού λαού. Από το Αγγλικό, το Ρώσικο, το Γερμανικό, το Γαλλικό και κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο. Σε όλη τη διαδρομή βροντοφώναζαν «Ξέρουμε ποιοι είναι οι τρομοκράτες, ΝΑΤΟ, CIA, πλουτοκράτες» και απαιτούσαν «Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή κανένας φαντάρος στην Ανατολή». Οι διαδηλωτές συμβολικά περικύκλωσαν το κτίριο του Αμερικανικού Προξενείου και προειδοποίησαν πως καθημερινά θα βρίσκονται στους δρόμους για να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ