Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001 - αριθ. φύλλου: 8097

ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΨΥΧΩΣΗΣ
Και αντιδημοκρατική ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ φέρνει ο πόλεμος

Πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Απειλητικά συσσωρεύονται τα επικίνδυνα για την ειρήνη και την ασφάλεια του πλανήτη, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα των λαών σύννεφα. Στο φόντο της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας του Μπους, της πολύμορφα καλλιεργούμενης και συνεχώς εντεινόμενης μαζικής τρομοψύχωσης και της ανασφάλειας, αλλά και των αμείωτα συνεχιζόμενων βομβαρδισμών ενάντια στο Αφγανιστάν, κλιμακώνεται καθημερινά, σε πλήθος χωρών, η ωμή κρατική βία ενάντια σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές και οξύνονται απότομα οι αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε το νέο «τρομονόμο», ενώ η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών επεξεργάζονται εσπευσμένα και αυτές τα νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα και καλλιεργείται έντονα η δήθεν ανάγκη της θυσίας των δημοκρατικών ελευθεριών, μπροστά στο «μεγάλο κίνδυνο της τρομοκρατίας».

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η οποία καλεί σε ανοιχτή συνάντηση την Πέμπτη, 18 του Οκτώβρη, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας, για τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων.


ΣΕΛ.  3,    10   -   18

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο «ύψιστος κίνδυνος»...

Associated Press

Το ξαφνιασμένο και φοβισμένο βλέμμα της μικρής Αφγανής της φωτογραφίας ίσως να οφείλεται στον κρότο μιας βόμβας. Ισως και στο φωτογραφικό φακό, μια και ζει έξω από την Καμπούλ. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η καταδικασμένη να ζει σε συνθήκες ανείπωτης φτώχειας Αφγανοπούλα έχει αναγορευτεί σε «εχθρό» και «ύψιστο κίνδυνο», από τις ίδιες ακριβώς δυνάμεις, που την καταδίκασαν στις ολοφάνερες συνθήκες ενός σύγχρονου μεσαίωνα και κινδυνεύει, σε κάθε στιγμή, να συμπεριληφθεί στις «παράπλευρες απώλειες»


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η γυναίκα υπουργός

Δημ. Μητσης

«Ανάμεσα στους υπουργούς, της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, συγκαταλέγεται και μια γυναίκα. Η Αναχίτα Ρατεμπζάντ, που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας - μια εξαιρετικά προοδευτική και τολμηρή κίνηση σε μια ανδροκρατούμενη θεοκρατική κοινωνία, όπως αυτή του Αφγανιστάν. Η Αναχίτα αναδεικνύεται σε "Πασιονάρια" της χώρας αυτής». Ολ' αυτά, όμως, συνέβαιναν το Δεκέμβρη του 1979... (Στη φωτογραφία φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καμπούλ σε ώρα διαγωνίσματος, το 1989, πριν οι αμερικανοθρεμμένοι μπιν Λάντεν και «ιεροί πολεμιστές» ανατρέψουν τη λαϊκοδημοκρατική κυβέρνηση)



«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ»
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Πλήθος είναι οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις, που γίνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους, αντιπολεμική συναυλία πραγματοποιείται σήμερα, στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη


ΣΕΛ.  6   -   9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ