Associated Press |
Ενώ χτες σε μια αξιοσημείωτου θάρρους κινητοποίηση Τούρκοι φοιτητές διαδήλωναν κατά του πολέμου, φωνάζοντας «είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών», ερχόταν στο φως δημοσκόπηση κατά την οποία το 71% των Τούρκων είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην εμπλοκή της χώρας τους στον πόλεμο των ΗΠΑ και της συμμαχίας τους στο Αφγανιστάν.
Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά χτες στην Κωνσταντινούπολη κατά του νέου πολέμου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Οι φοιτητές μαζεύτηκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας Μπεγιαζίτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών», συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και κατά της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στο Αφγανιστάν: στόχος της είναι η «ενίσχυση της αποικιοκρατικής πρακτικής», φώναζαν, υπό το βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών που πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν το Ανατολή και το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν επενέβησαν (αντίθετα με τις συνήθειές τους). Ωστόσο, ο λόγος που η αστυνομία αντιμετώπισε με αρκετή επιείκεια τη διαδήλωση είναι βαθύτερος: το κοινό αίσθημα στην Τουρκία, μια χώρα όχι μόνο μουσουλμανική, αλλά στο επίκεντρο των εξελίξεων, και με μια κυβέρνηση που επιδιώκοντας «γεωπολιτικά οφέλη» σύρει τη χώρα σε πολεμική περιπέτεια.
Τι πιστεύει ο τουρκικός λαός για τα κίνητρα της κυβέρνησής του το έδειξε θαυμάσια μια δημοσκόπηση της εταιρίας KONDA, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα Τούρκις Ντέιλι Νιους. Ενας από τους βασικούς λόγους που ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε να στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν -με μια ειδική ομάδα να έχει ήδη αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, με επικεφαλής ένα στρατηγό, για το «συντονισμό» των χερσαίων επιχειρήσεων- είναι «να λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Οι Τούρκοι πολίτες βλέπουν έναν εκβιασμό πίσω από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την αμερικανική πολιτική που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα.
Το πιο χτυπητό στοιχείο της έρευνας αυτής όμως προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η άποψη των Τούρκων για τη συμμετοχή στον πόλεμο. Σύμφωνα με την KONDA, το 71% του τουρκικού λαού τοποθετείται εναντίον της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ακόμα και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΑΕ), το μεικτό όργανο λήψης αποφάσεων το οποίο πάντως κυριαρχείται από τους στρατηγούς, όταν στα τέλη του περασμένου μήνα εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία εκδήλωνε την προθυμία της τουρκικής ηγεσίας να συμμετάσχει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», έδειξε σημάδια μιας (καθόλου τυχαίας) ευαισθησίας στη διατύπωση, προσθέτοντας «αν δεν έρθει σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ μάλιστα επιχείρησε έναν ελιγμό, δηλώνοντας ότι η έγκριση από το κοινοβούλιο του διατάγματος που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό «δε σημαίνει απαραίτητα» ότι η Τουρκία θα στείλει πράγματι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεών της στα αφγανικά βουνά. Αλλά, ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ έχει ήδη εγείρει την πιθανότητα αποστολής 15.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν...
Ο βασικός φόβος του τουρκικού λαού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η «διάχυση» του πολέμου και σε άλλες χώρες, ειδικά το Ιράκ. Αν ο πόλεμος φθάσει στην πόρτα της Τουρκίας. Οι συνέπειες για το λαό θα είναι απρόβλεπτες - και ο ίδιος το συνειδητοποιεί πολύ καλά. Ο απόστρατος Πτέραρχος Σαντί Εργκουβέντζ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ, δε διστάζει να πει ότι μια τέτοια επιχείρηση «θα έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».
Η τουρκική κυβέρνηση προσβλέπει στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Αφγανιστάν -χώρα στην οποία έχουν στρατηγικά συμφέροντα-, που θα επηρεάσει σαφέστατα την Κεντρασία. Αυτό θα κρίνει, κατά τους Τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές, την αποστολή ή μη των 15.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων, βετεράνων του πολέμου κατά του ΡΚΚ, στο αφγανικό έδαφος, ανεξαρτήτως της βούλησης του τουρκικού λαού...