Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΜΠΧΑΖΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Αρχή νέου πολέμου;

Ο Ε.Σεβαρντάντζε ενώ αναγγέλλει την αποστολή γεωργιανών στρατευμάτων

Associated Press

Ο Ε.Σεβαρντάντζε ενώ αναγγέλλει την αποστολή γεωργιανών στρατευμάτων
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Η εισβολή στις 3 Οκτώβρη Γεωργιανών και Τσετσένων ανταρτών στο φαράγγι Κοντόρ της Αμπχαζίας και τα γεγονότα που ακολούθησαν - η κατάρριψη του ελικοπτέρου με παρατηρητές του ΟΗΕ, ο βομβαρδισμός του φαραγγιού από «άγνωστα αεροπλάνα» - οδήγησαν στην απότομη όξυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Γεωργία. Η Αμπχαζία θεώρησε ότι ακριβώς η Γεωργία είναι συμμέτοχη στους βομβαρδισμούς. Η δε γεωργιανή πλευρά κατηγόρησε σχετικά μ' αυτό τη Ρωσία. Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε και απέρριψε απερίφραστα τις κατηγορίες για συμμετοχή σε βομβαρδισμούς στην περιοχή. Στις 10 Οκτώβρη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τον πρέσβη της Γεωργίας στη Μόσχα Ζουράμπ Αμπασίτζε και προειδοποίησε τη γεωργιανή πλευρά.

Την Πέμπτη το πρωί μια σειρά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε θα επιδιώξει την αποχώρηση της Γεωργίας από την ΚΑΚ. Εκτός απ' αυτό, ο ηγέτης της Γεωργίας κάλεσε τον ΟΗΕ να συμβάλει στην αποχώρηση από την Αμπχαζία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Εξήγησε αυτή τη θέση του ως αντίδραση της Γεωργίας στο βομβαρδισμό του φαραγγιού Κοντόρ από ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο. Από την άλλη μεριά, στο Κοινοβούλιο διεξάγονται έντονες συζητήσεις για την αποχώρηση της Γεωργίας από την ΚΑΚ και την απομάκρυνση από την Αμπχαζία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Οι Γεωργιανοί βουλευτές θεωρούν ότι η Ρωσία δεν εκπληρώνει την ειρηνευτική αποστολή, γιατί δε συμβάλει στην επιστροφή της Αμπχαζίας στη Γεωργία.

Στο μεταξύ, η Γεωργία ανακοίνωσε χτες ότι εισάγει στρατεύματά της στο φαράγγι Κοντόρ. Οπως είναι γνωστό, εδώ και μερικές μέρες, ο Αμπχάζιοι διεξάγουν μάχες με Τσετσένους αντάρτες που είχαν εισβάλει από την περιοχή Πανκίσι της Γεωργίας. Η γεωργιανή πλευρά δηλώνει ότι τα στρατεύματά της εισάγονται στο τμήμα του φαραγγιού, το οποίο με βάση τη συμφωνία με την Αμπχαζία, ελέγχεται από τη Γεωργία. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας δήλωσε ότι στο φαράγγι Κοντόρ εισήλθαν 700 Γεωργιανοί στρατιώτες «για να προστατέψουν τους ντόπιους κατοίκους - Γεωργιανούς και Σβάνους (εθνότητα της Γεωργίας). Η αμπχαζική πλευρά όμως αναφέρει ότι σε κείνο το τμήμα του φαραγγιού δε γίνονται μάχες, διότι οι αντάρτες εισέβαλαν ακριβώς στο αμπχαζικό έδαφος. Στο Σουχούμι θεωρούν ότι η Γεωργία παρέχει βοήθεια στο τμήμα των Τσετσένων ανταρτών του Ρουσλάν Γελάγεφ, που δρα σ' αυτό το μέρος. Υστερα απ' αυτό, επίσημοι εκπρόσωποι της Αμπχαζίας χαρακτήρισαν την απόφαση της Γεωργίας να εισαγάγει στρατεύματα στο φαράγγι Κοντόρ ως «πραγματική κήρυξη πολέμου κατά της Δημοκρατίας που δεν αναγνωρίζει την εξουσία της επίσημης Τιφλίδας». Σχετικά μ' αυτό ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας Βαλέρι Αρσμπα δήλωσε τηλεφωνικώς στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ: «Το 1993 μετά τη λήξη του πολέμου Γεωργίας - Αμπχαζίας ένα μικρό έδαφος άνω του φαραγγιού Κοντόρ έμεινε στη δικαιοδοσία της Γεωργίας. Εκεί κατοικούν Σβάνοι. Σήμερα οι αμπχαζικές Ενοπλες Δυνάμεις διεξάγουν αντιτρομοκρατική επιχείρηση ενάντια σε Γεωργιανούς και Τσετσένους αντάρτες στο έδαφος της περιοχής Γκουλρίμπσι. Αυτή είναι χαμηλότερα από το μέρος που διαμένει ένα μέρος των Σβάνων στο άνω φαράγγι Κοντόρ. Το γεγονός ότι το υπουργείο Αμυνας της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι μεταφέρει εκεί στρατεύματά του, σημαίνει ότι η Γεωργία θέλει να διεξαγάγει ευρείας κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Αμπχαζίας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί και σε άλλα μέρη, κι αν θα τεθούν σε πολεμική ετοιμότητα οι γεωργιανές Ενοπλες Δυνάμεις, τότε η Αμπχαζία θα κηρύξει γενική επιστράτευση του πληθυσμού της Δημοκρατίας και θα απευθυνθούμε σε μεσολαβητές, μαζί και στη Ρωσική Ομοσπονδία και τον ΟΗΕ ότι κατά της Αμπχαζίας θα γίνει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση από μέρους της Γεωργίας».

Την κατάσταση στην περιοχή της γεωργιανής - αμπχαζικής σύγκρουσης εξέτασε χτες η Κρατική Δούμα της Ρωσίας. Υιοθέτησε δήλωση σχετικά με την όξυνση των ρωσογεωργιανών σχέσεων, στην οποία αναφέρεται ότι, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της ρωσικής πλευράς για από κοινού προσπάθεια στην καταπολέμηση των Τσετσένων τρομοκρατών, η Γεωργία εξακολουθεί να υπεκφεύγει και να εφαρμόζει πολιτική ανοχής απέναντι στους αντάρτες που βρίσκονται στο έδαφος αυτής της χώρας. Οι βουλευτές θεωρούν αυτό ως αφορμή για την όξυνση της κατάστασης στο φαράγγι κοντόρ.

Και, τέλος, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: χτες το πρωί μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στην Τιφλίδα συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 Γεωργιανοί πρόσφυγες από την Αμπχαζία και ζήτησαν από την ηγεσία της χώρας την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αμπχαζία και τη διασφάλιση του γεωργιανού πληθυσμού στο φαράγγι Κοντόρ. Επομένως, εξ όψεως η δήλωση του Σεβαρντνάτζε και οι συζητήσεις στο γεωργιανό Κοινοβούλιο φαίνονται ως αντίδραση των αρχών στην απαίτηση του λαού. Στην ουσία όμως τα όσα συμβαίνουν δεν είναι παρά μια καλοσχεδιασμένη από την επίσημη Τιφλίδα ενέργεια για την εκτόπιση από την Αμπχαζία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, οι οποίες 8 χρόνια τώρα εγγυούνται την ειρήνη στην περιοχή και την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας. Οι αρχές της Γεωργίας μ' επικεφαλής τον Σεβαρντνάτζε από καιρό ονειρεύονται να αντικαταστήσουν τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις με «κυανόκρανους» του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Τα διαδραματιζόμενα αυτές τις μέρες γεγονότα επιβεβαιώνουν αυτό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ