Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο Τραμπ παρατείνει τα παζάρια με την ΕΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Παράταση για περίπου ένα μήνα στο σκληρό παζάρι των εμπορικών σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ, με φόντο την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, έδωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να παρατείνει έως την 1η Ιούνη την προσωρινή εξαίρεση της ΕΕ, του Καναδά και του Μεξικού στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ουάσιγκτον «παραμένει επικεντρωμένη στις ποσοστώσεις που θα περιορίσουν τις εισαγωγές (...) και θα προφυλάξουν την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη προκάλεσε αρχικά ανακούφιση αλλά όχι ικανοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ απλώς παρατείνουν «την αβεβαιότητα της αγοράς» και ζήτησε «η ΕΕ να εξαιρεθεί πλήρως και οριστικά από τα μέτρα αυτά διότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση την προστασία της εθνικής ασφάλειας».

«Οριστική εξαίρεση» απαίτησε χτες και η Γερμανία εκτιμώντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό» η ΕΕ να συνεχίσει «τον διάλογο με τις ΗΠΑ». Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, που είχε εγκριθεί επί της αρχής στις 28 Μάρτη. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Σεούλ αποδέχθηκε ετήσια ποσόστωση 2,68 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, δηλαδή το 70% του μέσου όρου των νοτιοκορεάτικων εξαγωγών της τελευταίας τριετίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ