Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Ετοιμάζονται για νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενδεικτικές της σημασίας που έχει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος για τα σχέδια και του τουρκικού κεφαλαίου είναι οι νέες δηλώσεις του «υπουργού Εξωτερικών» των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, που είπε ότι το ψευδοκράτος είναι έτοιμο «να κάνει γεωτρήσεις πλάι - πλάι με την εταιρεία στην οποία έχει δώσει αρμοδιότητα η τουρκοκυπριακή πλευρά (σ.σ. την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ)», «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα του φυσικού αερίου συνεχίζει να έχει τη σημερινή μη συνεργάσιμη στάση». Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από πρόσφατες επισημάνσεις του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ ότι η εταιρεία θα επιμείνει «ξανά και ξανά και ξανά» και στο «οικόπεδο» «3» (όπου γεωτρύπανό της είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά πλοία).

Στο μεταξύ, υποδεχόμενος την Παρασκευή τον Κύπριο ομόλογό του στη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη» και τόνισε ότι η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις της με τη Λευκωσία, οι οποίες - συνέχισε - βασίζονται στην εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό και άλλους τομείς, συμπληρώνοντας ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος και σε διεθνή αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα. Σχετικά με το Κυπριακό, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» το ισχύον σύστημα με τις εγγυήσεις, υποστηρίζοντας ότι η πιο αποτελεσματική διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου θα προέλθει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από τη δική του μεριά, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε μια ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή, αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, «και μπορεί να προσφέρει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν».

Στο μεταξύ, συνεχιζόμενες διεργασίες σχετικά με τη διχοτόμηση της Κύπρου αντανακλούν και οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί το «πλαίσιο Γκουτέρες» (προτάσεις που είχε υποβάλλει ο ΟΗΕ κατά τις επαφές που έγιναν το καλοκαίρι στην Ελβετία) και πως «αν γίνει αυτό, να το ανακοινώσουμε ως "στρατηγική συμφωνία πακέτο"». Τότε, πρόσθεσε, «θα έχουν νόημα και οι διαπραγματεύσεις για τη συμπλήρωση των κενών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ