Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΗΠΑ
Απειλούν με νέο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα

Για καταστροφικές συνέπειες στο σινο-αμερικανικό εμπόριο μιλάει το Πεκίνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε χτες για το ενδεχόμενο «δεύτερου γύρου» δασμών σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αξίας 200 δισ. δολαρίων, στο φόντο της όξυνσης ευρύτερα του ανταγωνισμού μεταξύ των δυο ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών του πλανήτη, ΗΠΑ - Κίνας.

Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή η Ουάσιγκτον επέβαλε νέους δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. και το Πεκίνο απάντησε αυξάνοντας τους φόρους εισαγωγής σε αντίστοιχης αξίας αμερικανικά προϊόντα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, να σημειωθεί ότι η Κίνα εισήγαγε πέρυσι από τις ΗΠΑ εμπορεύματα αξίας 130 δισ. δολαρίων.

Η νέα λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ περιλαμβάνει χιλιάδες κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων διατροφής, καπνού, χημικών, άνθρακα, χάλυβα και αλουμινίου. Σύμφωνα με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, αυτό αποτελεί απάντηση στην αποτυχία του Πεκίνου να αλλάξει τις πολιτικές του και στα αντίποινα που εφαρμόζει. «Για περισσότερο από ένα χρόνο, η κυβέρνηση Τραμπ καλεί με υπομονή την Κίνα να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές της, να ανοίξει την αγορά της και να συμμετάσχει σε πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά», είπε. Η απόφαση για την τελική επιβολή των τελευταίων αυτών δασμών αναμένεται να ληφθεί μετά το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει με υψηλότερους δασμούς σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας πάνω από 500 δισ. δολάρια ή σχεδόν στο σύνολο των ετήσιων κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Πάντως, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση, αντιτάχθηκε εκ νέου στην πολιτική επιβολής δασμών.

Η αντίδραση της Κίνας

«Οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινο-αμερικανικού εμπορίου», υποστήριξε ο Λι Τσενγκάνγκ, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, που επέλεξε να σημειώσει και ότι οι νέοι «τιμωρητικοί δασμοί» των ΗΠΑ πλήττουν το σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και την παγκοσμιοποίηση. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «μοναδική ορθή επιλογή» στη σχέση Πεκίνου - Ουάσιγκτον τη συνεργασία, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν θα καμφθεί η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να βελτιώσει το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και να υποστηρίξει το «πολυμερές εμπορικό σύστημα».

Επίσης, ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» τη στάση της αμερικανικής πλευράς και πρόσθεσε ότι «η κινεζική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει τα απαραίτητα αντίμετρα προκειμένου να προστατευτούν τα βασικά συμφέροντα του έθνους και του λαού». Το Πεκίνο δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στον ΠΟΕ και θα απαντήσει μεταξύ άλλων μέσω «ποιοτικών μέτρων».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ χαρακτήρισε «εμπορικό μπούλινγκ» τη συμπεριφορά των ΗΠΑ και συνέχισε: «Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ μονομέρειας και πολυμέρειας, μεταξύ προστατευτισμού και ελεύθερου εμπορίου και μεταξύ ισχύος και κανόνων... Η Κίνα θα εργαστεί μαζί με τη διεθνή κοινότητα για να διαφυλάξει το πολυμερές εμπορικό σύστημα και τους κανόνες (του)».

Οι αμερικανικοί δασμοί εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνολικότερης αναπροσαρμογής της πολιτικής των ΗΠΑ, με στόχο φυσικά την υπεράσπιση των αμερικανικών μονοπωλίων, η θέση των οποίων δοκιμάζεται, ως αποτέλεσμα ευρύτερων ανακατατάξεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση Τραμπ εκφράζει έντονη ανησυχία για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα (και όχι μόνο), την «ασυνέπεια» της Κίνας ως προς το «άνοιγμα» της αγοράς της σε ξένα κεφάλαια, το προβάδισμα που αποκτούν κινεζικά μονοπώλια σε ανερχόμενους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org