Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ - ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Σταθμός στη διαδικασία νέου συμβιβασμού με ευρύτερες προεκτάσεις

Οι ηγέτες των δύο χωρών υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη, ανοίγοντας το δρόμο σε μια Συνθήκη Ειρήνης και νέες συνομιλίες «με τις ΗΠΑ ή την Κίνα»

Η στιγμή της συνάντηση των δύο ηγετών

KimSujin

Η στιγμή της συνάντηση των δύο ηγετών
ΠΑΝΜΟΥΤΖΟΜ.--

Ενδεικτική της διπλωματικής κινητικότητας που δυναμώνει σε Ασία και Ειρηνικό ήταν η Σύνοδος Κορυφής που έγινε την Παρασκευή 27/4 ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, σηματοδοτώντας καταρχήν το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων να διερευνηθούν συμβιβασμοί που υπηρετούν ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδια και μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Μουν Τζε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν αντίστοιχα, συναντήθηκαν στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ, στο ίδιο κτίριο όπου τον Ιούλη του 1953 είχε υπογραφεί το Σύμφωνο Ανακωχής - και όχι Συμφωνία Ειρήνης - μετά τον τριετή πόλεμο. Ο πόλεμος αυτός ήταν ο πρώτος «θερμός» πόλεμος μετά τον Β' Παγκόσμιο και επί της ουσίας είχε αποτελέσει επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για να μην επιλέξει ο κορεατικός λαός το δρόμο μιας λαϊκής εξουσίας μετά από την πολύχρονη ιαπωνική κατοχή. Στρατεύματα είχε στείλει και το ελληνικό αστικό κράτος, μαζί με άλλες 15 χώρες. Το Σύμφωνο είχαν συνυπογράψει εκ μέρους του Λαϊκού Κορεατικού Στρατού και του Κινεζικού Λαϊκού Εθελοντικού Στρατού ο στρατηγός Ναμ Ιλ και εκ μέρους της λεγόμενης Διοίκησης του ΟΗΕ στη Νότια Κορέα, οργάνου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ο Αμερικανός αντιστράτηγος Γουίλιαμ Χάρισον.

Συμβολισμοί και πρόθεση συνεργασίας

Διεθνή και ασιατικά αστικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «ιστορική συνάντηση», με τους συμβολισμούς από την ίδια τη συνάντηση και τις επισημάνσεις για την «ειρήνη» να περισσεύουν, στο φόντο των πολυεπίπεδων προεκτάσεων που ήδη αποκτούν οι διεργασίες στη Χερσόνησο.

Μουν και Κιμ συναντήθηκαν στην ουδέτερη ζώνη στον 38ο παράλληλο, φύτεψαν μαζί συμβολικά ένα πεύκο με χώμα και νερό και από τις δύο χώρες και υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Πανμουτζόμ για την Ειρήνη, την Ευημερία και την Ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Με αυτήν ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση μιας Συνθήκης Ειρήνης, με τους δύο ηγέτες να διακηρύττουν «επίσημα στα 80 εκατομμύρια των Κορεατών και σε όλο τον κόσμο ότι πλέον δεν θα υπάρχει πια πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο και μια νέα περίοδος ειρήνης ξεκίνησε», ότι «η Νότια και η Βόρεια Κορέα θα συνεργαστούν ενεργά για ένα σταθερό και στέρεο καθεστώς ειρήνης... Για να τερματιστεί το σημερινό αφύσικο καθεστώς ανακωχής».

Χαρακτηριστική των ευρύτερων παζαριών που θα φουντώσουν γύρω από τη Χερσόνησο είναι η αναφορά ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να δώσουν ενεργό ώθηση σε τριμερείς συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν τα δύο κορεατικά κράτη και τις ΗΠΑ, ή τετραμερείς συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν τα κορεατικά κράτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα», για την υπογραφή ειρήνης.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές «επιβεβαιώνουν τον κοινό στόχο για μια Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά, μέσα από την πλήρη αποπυρηνικοποίηση», ενώ σημειώνουν ότι «θα επιδιώξουν τη στήριξη και συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για την αποπυρηνικοποίηση».

Φυσικά, μεγάλο βάρος δίνεται στην «προώθηση της ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης και της κοινής ευημερίας του έθνους. Ως πρώτο βήμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υιοθετήσουν πρακτικά βήματα για τη σύνδεση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και των οδών στον ανατολικό διάδρομο μεταφορών, όπως και μεταξύ της Σεούλ και της Σινουίτζου» (βορειοκορεατικό παραποτάμιο λιμάνι στα σύνορα με την Κίνα, όπου λειτουργεί βιομηχανικό κέντρο για την πειραματική εφαρμογή της «οικονομίας της αγοράς»).

Ανάμεσα σε άλλα, συμφωνήθηκε ότι τους επόμενους μήνες ο Πρόεδρος Μουν θα επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ, ενώ αντίστοιχη προθυμία εξέφρασε και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Γενικότερα, σχεδιάζεται σταθερή ενίσχυση των επαφών και ανταλλαγών ανάμεσα στα επιτελεία των δύο πλευρών, σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, από την άμυνα μέχρι την οικονομία.

Η Σύνοδος δεν αναιρεί τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που καθορίζουν τις ισορροπίες και τις εξελίξεις στη Χερσόνησο και σε όλο τον Ειρηνικό. Το παζάρι που ολοφάνερα δυναμώνει αφορά μια ευρύτερη, σκληρή αναμέτρηση που περιλαμβάνει πολλούς «παίκτες», με πρώτους φυσικά τις ΗΠΑ και την Κίνα, των οποίων η θέση στην περιοχή είναι «δεμένη» στενά και με την κατάσταση στη Χερσόνησο.

Θυμίζουμε επίσης ότι το Πάσχα ο τότε διευθυντής της CIA (σήμερα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) Μάικ Πομπέο είχε συναντηθεί στην Πιονγιάνγκ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενώ προετοιμάζεται και συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου μαζί του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ