Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
«Συμμαχία» και «μέρα δράσης» για το «εθνικό σχέδιο» του κεφαλαίου

Με διακήρυξη βγαλμένη... μέσα από τα «αναπτυξιακά» συνέδρια της κυβέρνησης και τα δελτία της μεγαλοεργοδοσίας!

Η διακήρυξη της «συμμαχίας» που παρουσιάστηκε χτες είναι το ίδιο αντεργατικό «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που υπέγραψαν το Φλεβάρη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - μεγαλοεργοδότες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης
Η διακήρυξη της «συμμαχίας» που παρουσιάστηκε χτες είναι το ίδιο αντεργατικό «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που υπέγραψαν το Φλεβάρη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - μεγαλοεργοδότες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης
Με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες σε αίθουσα ξενοδοχείου της Αθήνας, σε... απόσταση ασφαλείας από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων που βρίσκονταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα στο κέντρο της πόλης, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μαζί με Επιμελητήρια και άλλους φορείς ανακοίνωση τη συγκρότηση συμμαχίας, την οποία μάλιστα ονόμασαν «Κοινωνική Συμμαχία», όπως και την οργάνωση μιας «πανεθνικής μέρας δράσης» στις 30 Μάη.

Κάτω από την ομπρέλα της εν λόγω «συμμαχίας» συστεγάζονται η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η «Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων».

Στη Διακήρυξή τους, όλοι οι προαναφερόμενοι, που αυτοπαρουσιάζονται ως «οι αντιπροσωπευτικότεροι φορείς της κοινωνίας των πολιτών» και οι «υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις», αναφέρουν ότι στόχος τους είναι η «"παλινόρθωση" της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», η προώθηση ενός «ρεαλιστικού και δίκαιου εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Από την αρχή έως το τέλος της, από τους στόχους της έως τις «διεκδικήσεις» της, πρόκειται για μια διακήρυξη βγαλμένη... μέσα από τα «αναπτυξιακά» συνέδρια της κυβέρνησης και τα διάφορα δελτία της μεγαλοεργοδοσίας, μέσα από την «Κοινή Δήλωση για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» που υπέγραψαν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης!

Η «συμμαχία» που παρουσιάστηκε χτες αποτελεί τη συνέχεια του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - εργοδοσίας - κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ανέλαβε δράση την περίοδο που δρομολογούταν και ψηφιζόταν το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, επιχειρώντας να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη, σε όλα τα «αναπτυξιακά» συνέδρια που έστησαν ανά την Ελλάδα, υπογράμμισαν την ανάγκη το «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» να γίνει «υπόθεση της κοινωνίας και των φορέων της»...

Ετσι και τώρα, πίσω από διάφορα ανέξοδα πασπαλίσματα περί «κοινωνικού κράτους», «προστασίας της δημόσιας υγείας» κ.ο.κ., η «συμμαχία» που παρουσιάστηκε χτες αναπαράγει την «ανάγκη» στράτευσης πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου, με το τόσο γνωστό και από την κυβερνητική προπαγάνδα καμουφλάζ περί «ανθρωποκεντρικής, διατηρήσιμης, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης που στηρίζεται στο κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη»...

Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύοντας τον «κοινωνικό εταιρισμό» επικρίνουν την «πόλωση» και τον «λαϊκισμό», ζητούν «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας», «πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα», «παροχή φορολογικών κινήτρων συνδεδεμένων με την υγιή ανάπτυξη» κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις «διεκδικήσεις - στόχους» που παρουσίασε η «συμμαχία» ως απάντηση στη «λιτότητα, την ανεργία, την υπερφορολόγηση», δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν όλα τα τελευταία χρόνια, ούτε μία λέξη για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, στις συντάξεις κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά στην «πανεθνική μέρα δράσης», η οποία μετά από μια σειρά αναβολές ορίστηκε τελικά για τις 30 Μάη, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προανήγγειλαν την κήρυξη απεργίας, χωρίς να κάνουν ούτε μια τυπική αναφορά στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, όπως ξεκαθαρίστηκε, η 30ή Μάη δεν θα είναι μέρα απεργίας για όλους, αλλά ο κάθε φορέας θα αποφασίσει τη δράση του. Π.χ. ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας θα πάρει μέρος στη «μέρα δράσης» με μια ώρα (!) αποχή...

Οι δε πρόεδροι των Επιμελητηρίων εξέφρασαν τα... παράπονά τους επειδή η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται αρκετά μαζί τους πάνω στο αναπτυξιακό - παραγωγικό μοντέλο που επεξεργάζεται και δεν αξιοποιεί τις προτάσεις τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org