Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εντείνονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες, στην τελική ευθεία για την Πρωτομαγιά

Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις, μεταφέρουν στους εργαζόμενους το σύνθημα του φετινού ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς: «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του, καλούν τους εργαζόμενους να αντιτάξουν τον αγώνα που συνδέει τα αιτήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και κλείσιμο των βάσεων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, τη συνολική πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»
Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και η ΕΕΔΥΕ.

Απεργία στα πλοία και στα τρόλεϊ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στον Πειραιά (11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), καθώς και σε προσυγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας, στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Προετοιμάζοντας την απεργία, διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο του καλέσματος συμμετοχής στην απεργία που απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους συναδέλφους τους στον κλάδο των Μεταφορών, σήμερα, στις 10 π.μ., στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, θα γίνει εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Περιοδείες στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών

Περιοδείες σε επιχειρήσεις του κλάδου στους νομούς Ημαθίας, Κοζάνης και Φλώρινας («Panini Foods», «ΔΕΛΤΑ», «ALFA Ζύμες», «Tottis Foods», «ΜΑΡΚΑΤΙ») έκανε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκε το ζήτημα της πάλης για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, αίτημα με αιχμή το οποίο έγινε στις 29 Μάρτη κλαδική απεργία. Μπροστά στην Πρωτομαγιά, η Ομοσπονδία κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να συμμετάσχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Περιοδεία στο εργοστάσιο της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» στη Ριτσώνα πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Εύβοιας - Βοιωτίας, απευθύνοντας στους εργαζόμενους κάλεσμα μαζικής συσπείρωσης στο Συνδικάτο και συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στη Χαλκίδα. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη κλαδική απεργία και τις εξελίξεις στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στηλίτευσε τη στάση της Ενωσης των εργοδοτών, οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν την κλαδική ΣΣΕ που προτείνει η Ομοσπονδία, τηρώντας απαρέγκλιτα τη γραμμή του ΣΕΒ και επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να οδηγήσουν μελλοντικά τους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο της ζυθοποιίας όσο πιο κοντά στο επίπεδο της άθλιας ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η περιοδεία έγινε κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια, με προσχηματικές δικαιολογίες. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών, που μίλησαν τόσο με εργαζόμενους της παραγωγής όσο και των γραφείων.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Σήμερα και αύριο θα προβάλει ταινίες με αντιπολεμικό περιεχόμενο, στις 9 μ.μ., στα γραφεία του. Την Κυριακή 29/4, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στη Σκάλα οργανώνει εκδηλώσεις για παιδιά. Η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα 30/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, αύριο και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο να φτάσει στους χώρους δουλειάς το κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Οργανώνει επίσης αύριο, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα των γραφείων του, προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «Τα μανταρίνια».

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου συνεχίζει τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Το Σάββατο 28/4 πραγματοποιεί εκδήλωση με συναυλία, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου στο Καρλόβασι. Την Κυριακή 29/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ, οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά.

Πολύμορφη προετοιμασία σε όλη τη χώρα

Την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ και στη Βόρεια Ελλάδα προετοιμάζουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές με καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών, συσκέψεων και συνελεύσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των σωματείων, προγραμματίζονται: Σήμερα, μηχανοκίνητες πικετοφορίες, στις 7.30 μ.μ., ανατολικά από το πάρκο Κρήτης και δυτικά από το δημαρχείο Ευόσμου. Αύριο, πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Το Σάββατο 28/4, προγραμματίζονται μαζικές παρεμβάσεις στις δύο μεγάλες λαϊκές αγορές, της Μαρτίου και της Ξηροκρήνης.

Την ίδια στιγμή, πέρα από όσα αναφέρονται παραπάνω για τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σωματεία διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας:

-- Στο Βόλο, σωματεία οργανώνουν έκθεση για την 1η Μάη, στο Εργατικό Κέντρο, μέχρι τις 30/4, με θέμα «Η στάση της εργατικής τάξης απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», με ξενάγηση ομάδων εργαζομένων κ.ά.

-- Στα Τρίκαλα, εργατικά σωματεία μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης οργανώνουν εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το Σάββατο 28/4, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στην Εφορία.

-- Στην Καρδίτσα, στις 3/5, εργατικά σωματεία από κοινού με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη οργανώνουν προβολή της ταινίας «ΛΑΝΤΛΟΟΥ» στο Παυσίλυπο.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις

Εκδήλωση οργανώνει σήμερα η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

  • Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής πραγματοποιεί σήμερα, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (πλ. Μητροπόλεως 10), σύσκεψη για τους εργαζόμενους σε εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Wind» οργανώνει εκδήλωση αύριο στις 9 π.μ., στα γραφεία του.
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» καλεί σε εκδήλωση, αύριο στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας.
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας αύριο στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά και το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ οργανώνει εκδήλωση αύριο στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Σχολεία, Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλούν σε εκδήλωση το Σάββατο 28/4, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).
  • Εκδήλωση διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί το Σάββατο 28/4, στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο του κάστρου της Αρτας, στην παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Θεσσαλικός Κύκλος» από τη θεατρική ομάδα, τη χορωδία και την ορχήστρα του ΠΑΜΕ και την Κυριακή 29/4, στις 8.30 μ.μ., σε προβολή ταινίας στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, μαζί με σωματεία, διοργανώνει το Σάββατο 28/4 προβολή αντιπολεμικής ταινίας (7 μ.μ. στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου) και τη Δευτέρα 30/4 εκδήλωση με εργατικό - λαϊκό τραγούδι (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).
  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνεργάτες του Μάη του '36 και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τη Δευτέρα 30/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ