Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Πολύμορφη δράση για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Από την πορεία των εργαζομένων προς το υπουργείο Ναυτιλίας
Από την πορεία των εργαζομένων προς το υπουργείο Ναυτιλίας
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις Δεξαμενές Βασιλειάδη πραγματοποίησαν χτες τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καθώς και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης για το ζήτημα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια των στάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες για το ίδιο ζήτημα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των Συνδικάτων συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Δ. Τεμπονέρα και τον Π. Κορφιάτη, ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας). Τα αιτήματα που πρόβαλαν τα συνδικάτα είναι, μεταξύ άλλων, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα εργατικά «ατυχήματα», να δημοσιοποιηθεί η πορεία όλων των υποθέσεων όπου πιάστηκαν εργοδότες να μην τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αμεση επαναλειτουργία και ισχυροποίηση του θεσμού των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, με την υποστήριξη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση κήρυξη της τελευταίας τοπικής ΣΣΕ στη Ζώνη ως υποχρεωτικής από την κυβέρνηση και εφαρμογή της στο σύνολο των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Στα αιτήματα αυτά τα κυβερνητικά στελέχη δεν έδωσαν καμιά ουσιαστική απάντηση. Δεσμεύτηκαν μόνο ότι θα δημιουργηθεί λίστα με όσους εργάζονταν στο πλοίο «Moby Love», του οποίου οι εργασίες σταμάτησαν μετά από παρέμβαση των Συνδικάτων γιατί διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιάντου. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται στη λίστα να έχουν ιατρική παρακολούθηση.

Από την άλλη, η κοροϊδία της κυβέρνησης έπιασε «κόκκινο», καθώς, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι μόλις χτες έδωσε διαταγή απαγόρευσης απόπλου του «Moby Love», το οποίο όμως έχει φύγει εδώ και μέρες, άγνωστο για ποιο προορισμό!

Τέλος, η αντιπροσωπεία κάλεσε τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη αγωνιστική συσπείρωση και ένταση της πάλης για το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και για την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη συγκέντρωση των συνδικάτων καταγγέλθηκε ότι σε μια εργολαβία το «δουλεμπορικό» που έχει στήσει η ναζιστική Χρυσή Αυγή, επιχείρησε να εμποδίσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Το παράρτημα Αθήνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, στο πλαίσιο της μέρας δράσης, πραγματοποίησε χτες παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, αναδεικνύοντας το ζήτημα της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Στο αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δόθηκε η απάντηση ότι απουσιάζουν όλοι. Τη στάση του υπουργείου κατήγγειλε ο γραμματέας του Παραρτήματος, Κ. Μυτιληνιού.

Στη Πάτρα το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου και τα σωματεία στη «Frigoglass» και την «Ελλάς Καν» έκαναν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε ημερίδα χτες το απόγευμα, γύρω από τα κρίσιμα θέματα που ανέδειξε η πανελλαδική μέρα δράσης. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα στην ημερίδα μίλησαν ο Κώστας Ηλιού, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΜ), και ο Βαγγέλης Ντίνος, εργαζόμενος στον κλάδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία σήμερα στη ΛΑΡΚΟ (2018-04-25 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες και δράση για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (2018-04-21 00:00:00.0)
Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία (2018-02-14 00:00:00.0)
Νέα διακοπή εργασιών στο πλοίο «Moby Love» (2018-01-26 00:00:00.0)
Μπλόκαραν τις τροποποιήσεις που ζητούσαν οι εφοπλιστές (2002-05-18 00:00:00.0)
Σύσκεψη Σωματείων Μετάλλου (2000-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org