Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
«Αφοσιωμένοι» στα ευρωατλαντικά σχέδια, συνεχίζουν για διευθέτηση

Copyright 2018 The Associated

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βιέννη άλλη μια συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, στην προσπάθειά τους να διευθετήσουν το ονοματολογικό της γείτονος και να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια.

Με το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις παρουσία των δύο ΥΠΕΞ προέβη μόνο ο Νίμιτς, ο όποιος ανέφερε ότι οι συναντήσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, επισημαίνοντας επίσης το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν εντατικοποιηθεί. «Είχαμε έντονες συζητήσεις αλλά σε εγκάρδιο κλίμα, σε προσωπικό επίπεδο. Οι δύο πλευρές είναι πολύ αφοσιωμένες για την εξεύρεση λύσης. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες βδομάδες», διαβεβαίωσε.

Αλλωστε, οι δύο ΥΠΕΞ έχουν μπροστά τουλάχιστον άλλες δύο συναντήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα: Την επόμενη βδομάδα, στις 3 και 4 Μάη στη Θεσσαλονίκη, στην 3η Υπουργική Συνάντηση Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, αλλά και λίγο αργότερα, στις 11 και 12 Μάη στο Σούνιο, σε Διάσκεψη που προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση «για το Μέλλον της Ευρώπης», με τη συμμετοχή και των υποψήφιων για ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παραπέρα, το ζήτημα της ΠΓΔΜ αναμένεται να θιγεί και σήμερα στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτνεμπεργκ (θα τα ξαναπούν αύριο στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ υπό τον γγ), ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στη λυκοσυμμαχία, με λύση πρώτα του ονοματολογικού. Σήμερα αναμένεται επίσης να συζητηθούν τα Ελληνοτουρκικά, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και οι περιλάλητες «ίσες αποστάσεις» που κρατά το ΝΑΤΟ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συνεχίζεται η περιοδεία Τουσκ στα Δ. Βαλκάνια

Στο μεταξύ, με την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχίζει την περιοδεία του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, απαιτώντας «μεταρρυθμίσεις» και πολιτικές υπέρ μονοπωλίων της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής διεύρυνσης, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Χτες το απόγευμα μετέβη στο Βελιγράδι, όπου είχε συναντήσεις αρχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) Βέρνερ Χόγερ, με αφορμή την υπογραφή δανείου για τη βελτίωση της διαχείρισης του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στη Σερβία, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος προηγουμένως διαπίστωσε πως η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών συνεχίζει να καθυστερεί τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων βάσει συμφωνίας που υπεγράφη στις Βρυξέλλες το 2013. Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι θα πρέπει να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησής του για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, εκτιμώντας πως αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. «Είναι καλύτερα να περιμένουμε, χωρίς τελεσίγραφα... Αν όμως κάποιος έχει μία παγωμένη σύρραξη, τότε κάποιος θα την ξεπαγώσει και αυτό θα σημάνει το τέλος της φυσιολογικής ζωής για όλη την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς.

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε μεταβεί στο Μαυροβούνιο, δίνοντας εύσημα στον πρωθυπουργό της χώρας, Ντούσκο Μάρκοβιτς, για την «εκπλήρωση στόχων» που επισπεύδουν τη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ.

Σήμερα στις 10 π.μ., ο Τουσκ είχε προγραμματίσει να μεταβεί στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για συνάντηση με τον πρόεδρο του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι. Ακολούθως, έχει προγραμματίσει να μεταβεί στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου θα έχει συνάντηση με την τριμερή προεδρία της χώρας.

Αύριο Παρασκευή ο Τουσκ ολοκληρώνει την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταβαίνοντας στα Σκόπια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ