Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
«Μπίζνες» στα Βαλκάνια μέσω Σκοπίων

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ψήφιζε το επόμενο βήμα για την περαιτέρω «απελευθέρωση» της Ενέργειας, ως κομμάτι του ίδιου σχεδιασμού του κεφαλαίου ολοκληρωνόταν και τυπικά χτες η εξαγορά της EDS, εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, από την ΔΕΗ ΑΕ, με την επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 4,8 εκατ. ευρώ και η κίνηση αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό της ΔΕΗ για επέκταση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η EDS έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο, είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX), διαθέτει άδειες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία, ενώ το πελατολόγιό της εντοπίζεται κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά άλλωστε είναι και τα όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, ότι η εξαγορά της EDS εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «αποσκοπεί στην ενοποίηση της αγοράς ενέργειας», προσθέτοντας ότι «στο ενδιάμεσο στάδιο οι περιφερειακές αγορές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για εμάς περιφερειακή αγορά είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία. Η ΔΕΗ μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί αυτή η αγορά και να λειτουργήσει ομαλά»...

Τέλος, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ο πρόεδρος της ΔΕΗ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ