Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές «ευκαιρίες»

Τη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση, αυτή του Ανόβερου, εγκαινίασε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από τον Μεξικανό Πρόεδρο, Ενρίκε Πένια Νιέτο, σηματοδοτώντας τη στενή οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και τις προοπτικές της. Το Μεξικό είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης του Ανόβερου.

Στο μεταξύ, η ΕΕ και το Μεξικό ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για μία νέα εμπορική συμφωνία, η οποία θα καταργεί τους δασμούς στις εξαγωγές εκατέρωθεν. Οπως επισήμανε ο Γιόχεν Κέκλερ, διευθυντής του γερμανικού εκθεσιακού οργανισμού Deutsche Messe AG, «το Μεξικό θέλει να προβληθεί ως επενδυτικός προορισμός και κυρίως θέλει να εξάγει, όχι μόνο στις ΗΠΑ με τις γνωστές δυσκολίες, αλλά και σε άλλες αγορές. Επομένως, έχουμε το ιδανικό τάιμινγκ, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να δηλώνει υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου».

Ο Πένια Νιέτο δήλωσε ότι παρά τη ρητορική «προστατευτισμού» του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ τους.

Οπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τις δύο χώρες «ενώνει» η δέσμευση για το «ανοιχτό, ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο», σύμφωνα με τους «κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», ενώ αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία τους στο πλαίσιο του G20.

Η ίδια χαρακτήρισε το Μεξικό τον «σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας στη Λατινική Αμερική», με τον όγκο των διμερών συναλλαγών να ανέρχεται πέρυσι σε πάνω από 20 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σήμερα θα διοργανωθεί από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και τον αντίστοιχο μεξικανικό ένα γερμανο-μεξικανικό οικονομικό φόρουμ, για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων, και επίσης θα υπογραφεί μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Μεξικού και Γερμανίας για την ψηφιοποίηση και χρήση νέων τεχνολογιών στη βιομηχανία (Βιομηχανία 4.0).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org