Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις για νέες διαπραγματεύσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διαβουλεύσεις, ζυμώσεις και κινήσεις για «επανεκκίνηση» της διπλωματικής «πολιτικής διαπραγμάτευσης» στη Συρία καταβάλλουν έντονα το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι χωρών που εμπλέκονται στην πολυετή επέμβαση στη χώρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις «για περισσότερο διάλογο» μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Συρία εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της χώρας του να συνεργαστεί με τη Ρωσία «για την έναρξη αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους». Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν αναφέρεται πως ο τελευταίος επέμεινε ότι η επίθεση που έκαναν στις 14/4 ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία στη Συρία (με πρόσχημα επίθεση με χημικά όπλα) συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «προκαλεί νέες δυσκολίες στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης» στη Συρία.

Από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε πως η πρόσφατη προτροπή του Γάλλου ηγέτη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να μην αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ακόμη και «αν ηττηθεί πλήρως το "Ισλαμικό Κράτος"» και «να προτείνει τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας δείχνει αποικιοκρατική στάση». Ο ίδιος σχετικά με το ενδεχόμενο να προμηθευτεί η Συρία το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «S-300» είπε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Επίσης, στη χτεσινή συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, επέκριναν την πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας κατά της Συρίας και υπογράμμισαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν τη «στρατηγική συνεργασία για την τήρηση του διεθνούς δικαίου».

Από τη Στοκχόλμη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στις σύντομες «διακοπές» που πέρασαν οι πρεσβευτές των 15 χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε τουριστικό θέρετρο της νότιας Σουηδίας το Σαββατοκύριακο, δήλωσε πως «συνέβαλαν στο να μειωθούν οι εντάσεις» και να συμφωνηθεί ότι «υπάρχει ανάγκη για επανέναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη» για τη Συρία.

Το Σαββατοκύριακο, ομάδα επιθεωρητών του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων μετέβη στην Ντούμα της Α. Γκούτα στη Συρία μετά από πολλές μέρες για να πάρει δείγματα από χώρους στους οποίους φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα σε βάρος αμάχων.

Σε αυτό το κλίμα έντονων διεργασιών ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις συνομιλίες με διάφορες πλευρές για την επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ενώ στα μέσα Μάη έχει ανακοινωθεί επανέναρξη των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν.

Τέλος, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες διάσκεψη «δωρητών» για τη Συρία από την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας τη ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ενταθούν τα παζάρια μεταξύ αξιωματούχων διαφόρων χωρών για μερίδιο στη μεγάλη πίτα των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την «επόμενη μέρα» στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ