Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Παραίτηση πρωθυπουργού και πολιτικές διεργασίες

Σε παραίτηση οδηγήθηκε χτες ο Σερζ Σαρκισιάν, ηγέτης του φιλελεύθερου και φιλορωσικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που εκλέχτηκε πρωθυπουργός στις 17 Απρίλη, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που διοργάνωσε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης «Συμφωνία Πολιτών», με επικεφαλής τον Νικόλ Πασινιάν, δημοσιογράφο. Σε ανακοίνωσή του ο Σαρκισιάν δηλώνει ότι «ο Πασινιάν είχε δίκιο και εγώ έκανα λάθος», όπως και ότι «υπήρχαν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αλλά κανένας από αυτούς δεν ήταν αυτό που επιθυμούσα», και καταλήγει με ευχές για «ειρήνη, αρμονία και ανεκτικότητα για όλους».

Το κόμμα «Συμφωνία Πολιτών», πιο φιλοδυτικό από το Ρεπουμπλικανικό, αντέδρασε στην επαναφορά του Σαρκισιάν στην εξουσία από το πόστο του πρωθυπουργού (αφού ήταν 10 χρόνια στην Προεδρία, κάτι που είχε κάνει και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν), μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πέτυχε και του έδινε πιο αυξημένες αρμοδιότητες και διεκπεραιωτικό ρόλο στον Πρόεδρο, και τον κατηγορεί για «προσκόλληση στην εξουσία, διαφθορά και μη αντιμετώπιση της φτώχειας». Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 13 Απρίλη και περιελάμβαναν μπλόκα σε δρόμους και αποκλεισμούς δημόσιων υπηρεσιών, ενώ υπήρξαν και αψιμαχίες με τραυματίες διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Είχε προηγηθεί συνάντηση, την Κυριακή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Ερεβάν ανάμεσα στον Σαρκισιάν και τον Πασινιάν, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ηγετών της αντιπολίτευσης και του Πασινιάν για «συγκεντρώσεις που δεν είχαν την κατάλληλη άδεια». Ακολούθησαν νέες διαδηλώσεις και τελικά χτες Δευτέρα οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για την όλη κατάσταση που διαμορφώθηκε υπήρχαν δημοσιεύματα ότι ο στρατός ετοιμαζόταν για κάποιου είδους εμπλοκή αλλά τελικά με την παραίτηση Σαρκισιάν αυτό δεν συνέβη. Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κάρεν Καραπετιάν. Στις επόμενες 7 μέρες θα γίνουν διαβουλεύσεις για να προταθούν από τα κόμματα οι υποψηφιότητες για τη θέση του πρωθυπουργού. Την πλειοψηφία βεβαίως στη Βουλή εξακολουθεί να έχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μαζί με τα κόμματα που το στηρίζουν.

Οπως φαίνεται, και στην Αρμενία είναι σε εξέλιξη μια σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση, που αφορά και την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου (Ρωσία ή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ). Αυτή η κόντρα που καταφέρνει να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και κρύβει την ουσία των δικών τους προβλημάτων, πίσω από τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, ενώ οι αιτίες βρίσκονται στο ίδιο το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, που όλες οι αστικές δυνάμεις υπερασπίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ