Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Πρωτοβουλίες και δράση για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Από τις στάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που πέρασε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Από τις στάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που πέρασε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Με στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις, συζητήσεις και ημερίδες, Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο του Μετάλλου ξεδιπλώνουν τη δράση τους για το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, απέναντι στην πολύμορφη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας με τις πλάτες της κυβέρνηση.

Το αρχικό κάλεσμα για την πρωτοβουλία αυτή απευθύνθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενώ η δραστηριότητα θα κορυφωθεί με την αντίστοιχη μέρα δράσης, την Τετάρτη 25/4.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής, Πάτρας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Ευβοίας και τα Σωματεία «Frigoglass» και «Ελλάς Καν» απευθύνουν κάλεσμα προς όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, «να υπάρξει συντονισμός στον κλάδο, να είναι η φωνή μας ενιαία και δυνατή, να ταράξουμε τα νερά, να φέρουμε στο προσκήνιο με κάθε τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων σε κάθε χώρο δουλειάς και την καθιέρωση σε υψηλή προτεραιότητα, σταθερά στη δράση μας, το κρίσιμο αυτό ζήτημα».

Στα ναυπηγεία της Αττικής

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών πραγματοποίησαν τη βδομάδα που πέρασε στάσεις εργασίας και συζητήσεις με τους εργαζόμενους σε μια σειρά ναυπηγεία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα: Τη Δευτέρα 23/4 (7 π.μ. - 9 π.μ.) στον νέο μώλο Δραπετσώνας, με συγκέντρωση στην πύλη και στη λάντζα για τα ναυπηγεία του Σπανόπουλου στο Πέραμα. Την Τρίτη 24/4 (7 π.μ. - 9 π.μ.) στα ναυπηγεία Τσαγγαρινού, Ψαρρού, Χαλκίτη.

Για την Τετάρτη 25/4 τα σωματεία έχουν επίσης προκηρύξει στάση εργασίας (από τις 12 μ.) και καλούν σε συγκέντρωση στις δεξαμενές Βασιλειάδη στις 12.30 μ.μ. και από εκεί με πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις γίνονται συζητήσεις για τα αιτήματα της πρωτοβουλίας, την προετοιμασία και την επιτυχία της κινητοποίησης στις 25 Απρίλη. Μπαίνουν ζητήματα όπως η τήρηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί, η ανάπτυξη της πάλης για την κήρυξή της ως υποχρεωτικής κ.ά. Ακόμα, στην κουβέντα μπαίνει το ζήτημα του πολέμου και το ποια πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων είναι τα εξής: Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα εργατικά «ατυχήματα», να δημοσιοποιηθεί η πορεία όλων των υποθέσεων όπου πιάστηκαν εργοδότες να μην τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αμεση επαναλειτουργία και ισχυροποίηση του θεσμού των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, με την υποστήριξη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση κήρυξη της τελευταίας τοπικής ΣΣΕ στη Ζώνη ως υποχρεωτικής από την κυβέρνηση και εφαρμογή της στο σύνολο των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Ημερίδες σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη
  • Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μπεναρόγια» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ημερίδα για τα ζητήματα της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά συμμετέχει στην πρωτοβουλία, οργανώνοντας επίσης την Τετάρτη 25/4, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, ημερίδα με θέμα «Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας υπόθεση πάλης για το εργατικό κίνημα, κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου».
Σε άλλες πόλεις

Στη Μαγνησία, το Συνδικάτο Μετάλλου πραγματοποίησε στις 18/4 σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, απόρροια των ελλείψεων σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Την Τετάρτη 25/4 θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει νέα ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του, προκειμένου να οργανωθεί η περαιτέρω παρέμβαση για το θέμα, σε σύνδεση με τη συνολικότερη πάλη που δίνουν τα ταξικά συνδικάτα.

Στην Πάτρα, το κλαδικό Συνδικάτο και τα σωματεία στη «Frigoglass» και την «Ελλάς Καν» την ίδια μέρα θα κάνουν επίσης παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Στη Φθιώτιδα, το Συνδικάτο Μέταλλου, αξιοποιώντας την απεργία που έχουν κηρύξει για τη μέρα εκείνη τα σωματεία στη ΛΑΡΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org