Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό της κερδοφορίας!

Τον θάνατο βρήκε 50χρονος σε καρνάγιο συντήρησης σκαφών στην Αμαλιάπολη του Αλμυρού

Εμφανείς οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Εμφανείς οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Τη θλίψη του για τον μεταλλεργάτη, μέλος του Συνδικάτου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας σε ναυπηγείο στην Αμαλιάπολη Αλμυρού, την προηγούμενη Πέμπτη, εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Το Συνδικάτο απαιτεί να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Την Παρασκευή, κλιμάκιο της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου επισκέφθηκε τον χώρο του δυστυχήματος, όπου διαπίστωσε για μια ακόμη φορά τις τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις της εργοδοσίας σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται για την εκτέλεση πάσης φύσεως ναυπηγικών εργασιών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, ο 50χρονος ηλεκτροσυγκολλητής εκτελούσε εργασίες στο κατάστρωμα του πλοίου και έπεσε στο κενό από ύψος 15 μέτρων από μεγάλο άνοιγμα στα πλευρικά του πλοίου, στην προσπάθειά του να μοντάρει τις λαμαρίνες. Είναι ενδεικτικό ότι περιμετρικά του πλοίου δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα είτε στηθαία για την αποφυγή της πτώσης. Η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη όταν οι εργασίες γίνονται σε ύψος, να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέτρα συλλογικής προστασίας για την πρόληψη της πτώσης καθώς και να χορηγεί μέτρα ατομικής προστασίας για την αποφυγή τραυματισμού π.χ. ολόσωμες ζώνες ασφαλείας, δίχτυα ασφαλείας, κράνη. Οι ακατάλληλες συνθήκες εργασίας αποτυπώνονται και σε φωτογραφία που έδωσε το Συνδικάτο στη δημοσιότητα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» θυμίζει ότι αντίστοιχο εργοδοτικό έγκλημα είχε συμβεί και το 2014, όταν εργαζόμενος έχασε τη ζωή του από θανατηφόρο τραυματισμό στο κεφάλι, από βαρύ μεταλλικό εξάρτημα. Αλλωστε, το Συνδικάτο εδώ και χρόνια έχει καταγγείλει στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο εν λόγω ναυπηγείο. Αναδεικνύοντας τις αιτίες των συχνών εργατικών ατυχημάτων, σημειώνει μεταξύ άλλων την απαξίωση του ΣΕΠΕ, που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τον νόμο Χατζηδάκη και τονίζει ότι «τα μέτρα προστασίας έχουν γίνει και αυτά ατομική ευθύνη».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζομένους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να δημιουργήσουν με δική τους πρωτοβουλία Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας απαιτώντας από την εργοδοσία τα κατάλληλα μέτρα, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να εφαρμοστεί η ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου στο νομό Μαγνησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ