Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Λέγκα» και «Πέντε Αστέρια» σε σκληρό παζάρι

ΡΩΜΗ.--

Ο ηγέτης της ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκας» Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι δίνει ένα ποσοστό 51% στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του κεντροδεξιού συνασπισμού (που δημιουργήθηκε πριν τις τελευταίες εκλογές, με βασικές συνιστώσες τη «Λέγκα» και τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι) με το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» («M5S»), που ως κόμμα βγήκε πρώτο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το Μάρτη.

Από τη μεριά του, βέβαια, το «M5S» συζητά την πιθανότητα συνεργασίας με τη «Λέγκα» αλλά χωρίς τη «Φόρτσα Ιτάλια», όπως και άλλες δυνάμεις του «παλιού κατεστημένου», διεκδικώντας ρόλο ριζικής ανανέωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και υπεράσπισης των συμφερόντων του ιταλικού κεφαλαίου με αποφασιστικότητα, προσπαθώντας να αναβαθμίσει το ρόλο του σε Ευρώπη και γενικότερα.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του υποψήφιου πρωθυπουργού (και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του επίσης ευρωσκεπτικιστικού «M5S») Λουίτζι Ντι Μάγιο, που είπε ότι οι πιθανότητες συγκυβέρνησης ανάμεσα στο κόμμα του και το συνασπισμό ως σύνολο είναι μηδενικές, για να εισπράξει την απάντηση του Σαλβίνι ότι «αυτήν τη στιγμή, ο Ντι Μάγιο με ενδιαφέρει λιγότερο από καθόλου». Πρόσθεσε πάντως: «Εγώ θέλω να κάνω διάλογο, δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός, με κάθε κόστος είμαι προετοιμασμένος να συζητήσω για προγράμματα, αλλά αν από την άλλη πλευρά εισπράττουμε απλά "όχι", ας ψηφίσουμε (ξανά) κι ας δώσουν οι Ιταλοί την ψήφο τους σε εκείνους που εμπιστεύονται περισσότερο...».

Την ίδια στιγμή, το «Μ5S» απευθύνει πρόταση συνομιλιών και σε δυνάμεις του (μέχρι πρότινος κυβερνώντος) PD, επιβεβαιώνοντας και έτσι πόσο περιπλέκεται το ενδοαστικό παζάρι. Από τη μεριά του, βέβαια, ο Σαλβίνι σχολίασε ότι ίσως ο Ντι Μάγιο δεν «θέλει να λογικευτεί» και επέκρινε έντονα τις πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής του «M5S» να έχει «ανοιχτούς διαύλους» και με τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι (που μετά τον εκλογικό καταποντισμό του PD παραιτήθηκε από την ηγεσία του).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ