Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προετοιμασίες για συναντήσεις με Σεούλ αλλά και Ουάσιγκτον

Στη Μόσχα βρέθηκε ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση των κρίσιμων συναντήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για την Κορεατική Χερσόνησο, με πρώτο σταθμό τη συνάντηση των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας στις 27 Απρίλη.

Οπως μετέδωσε και η εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» (όργανο της ΚΕ του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Β. Κορέας), προχτές Δευτέρα, συνεδρίασε το ΠΓ της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, μαζί με μέλη του υπουργικού συμβουλίου της χώρας και υπό την προεδρία του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, συζητώντας και τις τελευταίες εξελίξεις για «την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο». Στη σχετική έκθεση που παρουσίασε ο Κιμ, σύμφωνα με τη «Ροντόνγκ Σινμούν», «αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής Βορρά - Νότου και στις συναντήσεις που πρόκειται να διεξαχθούν στον "Οίκο της Ειρήνης" στη νότια πλευρά του Πανμουτζόμ (σ.σ. βορειοκορεατικό χωριό στη μεθόριο με τη Νότια Κορέα)». Επίσης, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναφέρθηκε για πρώτη φορά επίσημα «στην προοπτική του διαλόγου ΛΔ Κορέας - ΗΠΑ και διασαφήνισε θέματα στρατηγικής και τακτικής που θα ακολουθήσει η ΛΔ Κορέας συμπεριλαμβανομένων των διεθνών σχέσεων».

Από τη μεριά του, προχτές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε για τη συνάντηση με τη βορειοκορεατική ηγεσία ότι θα γίνει «κάποια στιγμή το Μάη ή στις αρχές Ιούνη. Και πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα δείξουν μεγάλο σεβασμό και ελπίζω να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ετσι έχουν δηλώσει. Ετσι έχουμε δηλώσει κι εμείς. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια σχέση πολύ διαφορετική από αυτή που υπήρχε για πολλά, πολλά χρόνια».

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Β. Κορέας Ρι Γιονγκ-χο. Σε συνάντηση που είχε μαζί του ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο «ενεργητικά» συνεχίζει να εργάζεται η Διακυβερνητική Επιτροπή που έχουν στήσει οι δύο χώρες για την εμπορική, οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, διαμηνύοντας την «ετοιμότητα» της Μόσχας για να εφαρμοστούν «τριμερή σχέδια» με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Φυσικά, οι δύο υπουργοί συζήτησαν σε βάθος για τη διεθνή κατάσταση, αλλά και ειδικότερα για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και την «ειρήνη και ασφάλεια στη Βορειοανατολική Ασία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ