Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» προσανατολίζεται η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας για «προφανή ανάγκη» και συνδέοντας τη θωράκιση του αστικού κρατικού μηχανισμού με τις απαιτήσεις του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» που δίνει η χώρα του. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα καταθέσει σχετική πρόταση στο κοινοβούλιο και προσπαθώντας να εμφανίσει τους στόχους της πλουτοκρατίας ως στόχους και του τουρκικού λαού, σημείωσε: «Η Τουρκία διεξάγει μια αποτελεσματική μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι επιθέσεις στη Συρία και τις ζώνες αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ συνεχίζονται. Από την άλλη μεριά, εντός συνόρων συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στη FETΟ (σ.σ. την "τρομοκρατική οργάνωση" του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν) και το PKK. Ολα αυτά χρειάζεται να διεξαχθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη αφοσίωση. Είναι προφανής η ανάγκη να παραταθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Αν εγκριθεί η σχετική πρόταση, θα είναι η έβδομη κατά σειρά παράταση μέτρων, που κατά τ' άλλα εμφανίστηκαν ως «έκτακτα» όταν πρωτοεπιβλήθηκαν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, που αφενός αποτύπωσε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τις βαθιές ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία, αφετέρου συνδέθηκε με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συνολικά στην περιοχή.

Την κυβερνητική πρόταση πάντως έσπευσε να στηρίξει ο ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την παράταση του καθεστώτος. «Τα κρυφά μέλη της FETO είναι ακόμα ενεργά. Η πλήρης αποκάλυψη και εξουδετέρωσή τους αποτελεί επείγουσα ανάγκη... Δεν μπορούμε να άρουμε το καθεστώς λες και οι συνθήκες έχουν εξομαλυνθεί. Η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί...».

Την ίδια στιγμή, οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες (σύνορα με Ιράκ και Συρία) της Τουρκίας συνεχίζονται. Τις προηγούμενες μέρες, τα αστικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «εξουδετερώθηκαν» τουλάχιστον επτά «τρομοκράτες» - μέλη του PKK, μετά από επιχειρήσεις μεταξύ άλλων στην επαρχία Σιρνάκ. Επιχειρήσεις όμως συνεχίστηκαν και στο βόρειο Ιράκ, όπως τις περιοχές Ζαπ και Χακούρκ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφτηκε το Αφγανιστάν, όπου εκτός από επίσημες επαφές με την ηγεσία της χώρας, συνάντησε και τους επικεφαλής της τουρκικής «ειρηνευτικής δύναμης» που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αποστολή. Διαμηνύοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας να συμβάλλει στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» γενικότερα, ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε θαρραλέο βήμα την έναρξη «ειρηνευτικής διαδικασίας» στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι «ήρθε πια η στιγμή για μια συμφωνία, για να αφήσει το Αφγανιστάν πίσω το παρελθόν και να οικοδομήσει το μέλλον».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org