Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Σαλμάν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αναμενόταν χτες να ολοκληρωθεί η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που έκανε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Γαλλία, με την υπογραφή σειράς συμφωνιών σύσφιξης της διμερούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ανάμεσα σε άλλα αναμενόταν να «κλείσουν» συμφωνίες συνεργασίας σε Ενέργεια, αγροτική οικονομία, τουρισμό. Μεταξύ άλλων, ξεχώριζε η συμφωνία που επρόκειτο να υπογράψουν ο γαλλικός κολοσσός «Total» και η σαουδαραβική «Saudi Aramco», συνολικής αξίας 10 δισ. δολαρίων, με αντικείμενο την επέκταση της συνεργασίας του σε διυλιστήρια στην αραβική χώρα.

Την ίδια στιγμή, «πηγές» από τη σαουδαραβική αποστολή σημείωναν σε γαλλικά ΜΜΕ ότι «δεν πρόκειται για μια παραδοσιακή επίσκεψη», αλλά «για την προώθηση μιας νέας εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία, όχι απλά αγορές και συμφωνίες».

Χτες το απόγευμα, αναμενόταν η συνάντηση της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν, αλλά και η πραγματοποίηση διμερούς οικονομικού Φόρουμ. Η επίσκεψη Σαλμάν γίνεται σε μια περίοδο που το γαλλικό κεφάλαιο διεκδικεί τρόπους αναβάθμισης της παρουσίας του και στη Μέση Ανατολή, ενώ η Σαουδική Αραβία πρωτοστατεί στην όξυνση των ανταγωνισμών και σε ανακατατάξεις που επηρεάζουν ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ